BiH
7

Obilježavanje trideset godina "Unskih smaragda" i Dana rijeke Une

FENA
Rijeka Una (Foto: Klix.ba)
Rijeka Una (Foto: Klix.ba)
Ovogodišnji 17. maj, Dan rijeke Une bit će obilježen u Bihaću, pod motom "Trideset godina 'Unskih smaragda' i Dana rijeke Une", raznim ekološkim, naučnim, sportskim i zabavnim aktivnostima, u organizaciji Društva za čuvanje rijeke Une "Unski smaragdi", JP Nacionalni park (NP) Una i Pedagoškog zavoda Unsko-sanskog kantona (USK).

Podršku će pružiti Grad Bihać, kantonalna ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zatim Sportski savez i Kulturni centar Bihać, te osnovne i srednje škole, dječiji vrtići, sportskih i kulturna udruženja.

Korodinacioni odbor za obilježavanje tog datuma usaglasio je okvirno i program obilježavanja.

Tako će se za najmlađe organizirati likovna radionica „Mali slikari pored Une“, Dječija sportska olimpijada i Dječija ekološka akademija.

Centralna svečanost obilježavanja na Dan rijeke Une bit će održana u NP "Una" velikim školskim časom o rijeci Uni. Izabrat će se nova "Djevojka sa Une", uz prisustvo Umjetničke škole u Bihaću, "Unskih smaragda" i Biciklističkog kluba "Daj krug", kao i lokalnih i federalnih uzvanika.