Farsa u Hagu
0

FOTO+VIDEO / Obezbjeđenje izbacilo monstruma Mladića iz sudnice

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić na drugom ročištu
(Foto: Reuters)
Bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas je izbačen iz sudnice 1 Haškog tribunala zbog divljanja, nakon čega je sudija Alphons Orie zaključio da se optuženi ne osjeća krivim.

Mladić se pojavio u sudnici, iako se pretpostavljalo da će odbiti dolazak na drugo ročište, na kojem se trebao izjasniti o krivici po 11 tački optužnice za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini tokom agresije.

Krvnik iz Kalinovika se u sudnici pojavio u sivom odijelu i sa kapom na glavi. Sudija Orie je na početku ročišta upozorio Mladića da se okrene prema sudskom vijeću i skine kapu.

Advokat Mladića po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić rekao je kako je njegov branjenik jutros odbio da komunicira s njim, iako su prethodno više od deset puta normalno razgovarali. On je zamolio da se izjašnjavanje o krivici odgodi, te da napusti sudnicu ukoliko Mladić ne želi da ga on zastupa. Sudija je odbio oba zahtjeva.

Već tada je Mladić počeo sa farsom, ne želeći staviti slušalice i glasno vičući u sudnici. Predsjedavajući sudskog vijeća zamolio je Mladića da šuti, dok ne dobije dozvolu da govori. Mladić je upozoren i zbog komunikacije sa nekima od prisutnih u galeriji, gdje sjedi publika.

"Ja neću da vas podcenjujem. Slabije čujem na levo uho, a dajte mi šapku, hladno mi je po glavi. Ja hoću da normalno komuniciram, a vi hoćete da mi nametnete nehumane uslove", rekao je Mladić nakon što je dobio priliku da govori.

Potom je Mladić zatražio pet minuta za svoje izlaganje. Sudija mu je dozvolio da govori.

"Gospodine Orie, da skratimo priču. Ja tražim advokate Šaljića i Mezijeva. Šaljić je dugogodišnji vojni sudija, vrlo kompetentan. On me posetio u ćeliji i razgovarali smo četiri sata", rekao je Mladić.

Sudija Orie je pokušao skratiti suvišnu priču te je Mladića pitao da li je spreman da se izjasni o krivici sa "da" ili "ne". Mladić je opet pokušao držati govor, ali je sudija Orie prekinuo izlaganje i rekao da će to shvatiti kao da optuženi nije spreman da se izjasni o krivici. Ponovo je upozorio Mladića "da šuti kada on govori", zaprijetivši da će ga izbaciti iz sudnice ako nastavi.

Tada se u Mladiću probudila zvijer, skinuo je slušalice i počeo vikati.

"Vi ne date pravo da se branim. Vi niste sud, ne dajete mi advokata", vikao je Mladić, zbog čega su mikrofoni u sudnici ugašeni, a Orie je obezbjeđenju naredio izbacivanje optuženog iz sudnice.

Obezbjeđenje je izbacilo zločinca, nakon čega je ročište nakratko prekinuto. U nastavku je sudija pročitao sve tačke optužnice i u zapisnik uveo da se Mladić ne osjeća krivim.

Advokat Aleksić je rekao da će zatražiti razrješenje po službenoj dužnosti branioca Ratka Mladića.

U Sarajevu je, ispred BBI centra, u 9:30 sati održan skup pod nazivom "Svi smo mi svjedoci". Na Trgu djece Sarajeva okupilo se nekoliko stotina građana, koji su gledali ročište na velikom ekranu.

Mladić se pred sudijom pojavio 3. juna, kada je optužbe ocijenio monstruoznim i tražio da mu se odobri više od mjesec dana da se upozna sa navodima optužnice.

Mladić je uhapšen 26. maja u Srbiji, a 31. maja je prebačen u Haški tribunal.

Optužnica Mladića, kao i bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića, tereti za najteže zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Po dvije tačke optužnice Mladić se tereti za genocid u Srebrenici i još osam bh. općina, a u ostalih devet tačaka na teret mu se stavljaju zločini protiv čovječnosti, odnosno teška kršenja ženevskih konvencija - progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, napadi na civile i uzimanje talaca.