BiH
0

Oaza mira za koju niste ni znali: U Halilovićima se otvara najveći park u Sarajevu

Piše: A. Pobrić
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U naselju Halilovići, na mjestu nekadašnje Kasarne Safet Zajko, sklonjen od pogleda prostire se kompleks na 11 hektara površine na kojem Općina Novi Grad gradi najveći park u Sarajevu.

Radovi na ovom prostoru koji je, kako kažu izvođači radova, predstavljao "džunglu", u punom su jeku, s obzirom na to da je otvaranje parka zakazano za 21. septembar, a načelnik Semir Efendić danas je novinarima predstavio sve završene i planirane sadržaje ove zelene oaze uz rijeku Miljacku.

Novoizgrađeni most iz pravca Nedžarića vodi prema sasvim modernom parku i sportsko-rekreativnom kompleksu kakvih Sarajevu nedostaje.

"Cijelom dužinom kompleksa imamo rijeku Miljacku koja uz zelenilo pokraj nje pravi zvučnu barijeru pa je buka vozila sa gradskih saobraćajnica skoro nečujna. Najveće bogatstvo je to što će građanima na korištenje biti dat prostor koji je posljednjih 40-50 godina bio nedostupan, s obzirom na to da je ovo bio vojni objekt, a zatim su uslijedila ratna dešavanja", kazao je Efendić.

Općina je ovaj kompleks sa odraslim zelenilom, koje je njegovo najveće blago, dobila na korištenje od Vlade FBiH u svrhu formiranja Centra za edukaciju, sport i rekreaciju.

U ovom Centru dosad je izgrađeno 45 posto sadržaja, a među njima su fudbalski teren sa vještačkom stazom, tartan staza sa prostorom za treniranje skoka udalj, dječija igrališta, teren za odbojku na pijesku, košarkaški teren, svlačionice, sprave za fitnes na otvorenom, a u centralnom dijelu su fontana, šadrvan i ljetna pozornica oko koje će biti postavljene ljetne bašte za okrepljenje posjetilaca.

Centar za borilačke vještine skoro je završen, a prostori edukacijskog centra bit će naknadno opremljeni.

Centrom će upravljati preduzeće Lokom, a u njegovu izgradnju u dvije budžetske godine dosad je uloženo milion i po KM.

I nakon otvaranja nastavit će se gradnja, kao i uljepšavanje ambijenta.

"U planu nam je izgradnja osam teniskih terena, od kojih će neki biti otvoreni, a neki zatvoreni, tako da će u kompletu sve to predstavljati mjesto kojim će se svi građani Sarajeva ponositi. Prostor je naročito prilagođen porodicama s djecom jer će roditelji moći da se odmore i osvježe dok čekaju da njihova djeca završe trening ili igru", istakao je načelnik Općine Novi Grad.

Biciklistička staza će biti spojena s kompleksom, a cijeli park će imati besplatan bežični internet.

Prostor će biti ograđen, čuvan i zatvoren noću, kako bi se zaštitio od bilo kakvog oštećivanja. Na dan otvaranja na sportskim terenima će biti održane revijalne utakmice, kao i brojni drugi sadržaji.

"U toku ove godine ulaz za posjetioce će sigurno biti besplatan, a kasnije je moguće da se uvede simbolična ulaznica za potrebe održavanja parka", kazao je Efendić.