BiH
0

NSRS ponovo o Lajčakovim mjerama

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nastavak pete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se razmatrati ''Utvrđivanje stava Parlamenta RS-a o odlukama koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak i zahtjevima od 19. oktobra ove godine'' zakazan je za danas u Banjoj Luci. Očekuje se da će Skupština usvojiti i rezoluciju o neprihvatljivosti bonskih ovlaštenja.

Skupština je, 29.oktobra, u prvom djelu sjednice usvojila Deklaraciju povodom najnovijih odluka Miroslava Lajčaka te prekinula raspravu kako bi sačekala da se objavi kominike Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) nakon sjednice 30. i 31.oktobra.

U Deklaraciji je rečeno da Skupština smatra da je Lajčak svojim odlukama nastavio sa prekoračenjima dejtonskih ovlaštenja, da je OHR derogirao sopstveno tumačenje u vezi sa Zakonom o Vijeću ministara BiH i poslovnicima oba doma parlamenta BiH od 25. februara 2000. godine, čime stvara ambijent pravne nesigurnosti i neizvjesnosti, kao i da nametnuti Zakon nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Aneksom IV sporazuma i da ugrožava ustavni poredak i demokratsko uređenje BiH, posebno Ustavom zagarantiranu poziciju RS-a i njenih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

U današnjem nastavku zasjedanja očekuje se da Narodna skupština RS-a ponovo razmotri odluke Visokog predstavnika, kao i zahtjeve za ukidanje "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnik i vraćenje prenijetih nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, izvijestila je FENA.

Novi sastanak pravnih eksperata OHR-a i Republike Srpske na temu razjašnjavanja posljednje odluke visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka trebalo bi da se održi danas u Banjoj Luci.

Predstavnici RS-a smatraju da postoje mogućnosti za postizanje dogovora, kao i šanse da se odluka visokog predstavnika dopuni odredbom da je prilikom glasanja u Vijeću ministara BiH potreban najmanje jedan glas konstitutivnih naroda iz entiteta.