BiH
4

NSRS: Opet burna rasprava o radu predstavništava RS-a u svijetu i lobiranju

FENA
Informacija o aktivnostima Republike Srpske u oblastima regionalne i institucionalne saradnje izazvala je večeras burnu raspravu u parlamentu RS-a.

U uvodnom izlaganju ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović kazala je da jačanje regionalne saradnje predstavlja dugoročno opredjeljenje Vlade i od velikog je značaja za razvoj i afirmaciju RS-a.

Ona je navela da se provođenjem projekata regionalnog karaketera, posebno onih usmjerenih na ekonomsko jačanje, energetsku efikasnost i infrastrukturu, omogućava ne samo brži, već i održivi razvoj.

Cvijanović je najavila da će se nastaviti s aktivnostima jačanja specijalnih veza sa Srbijom, s ciljem postizanja realizacije zajedničkih programa i projekata.

Međutim, rasprava je u jednom momentu krenula u drugom pravcu, pa je od jednog broja poslanika opozicije ponovo otvoreno pitanja rada i utroška sredstava iz budžeta RS-a za rad predstavništava RS-a u svijetu, kao i plaćanje advokatskih i lobističkih kuća sredstavima iz budžeta RS-a.

Poslanik PDP-a Borislav Borenović je kazao da su dvije lobističke kuće dobile više sredstava neko sva predstavništava RS-a za pet-šest godina, ističući da se RS mora opredijeliti koga će plaćati. Dodao je da ovo nije kritika rada predstavništava, već dobronamjerna sugestija kako bi njihov rad bio na makimalnom iskorištavanju sredstava koja dolaze kroz evropske fondove.

Da je najveći dio tih predstavništava „besmislen“ ustvrdio je poslanik Demokratske partije Dragan Čavić i dodao da efekti njihovog utroška sredstava moraju da budu predočeni nadležnom skupštinskom odboru.

S druge strane, poslanica DNS-a Radmila Kočić pohvalila je postojanje i rad predstavništava RS-a u svijetu za razvoj saradnje, navodeći da bi trebalo da se otvore u još nekim državama, dok je poslanik SDPBiH Berhzad Čirkin rekao da treba da se zna šta se dobija u privrednom smislu, jer se za njihovo finansiranje troše sredstva svih poreznih obveznika u RS.

On ukazuje i da se na jedan način pravi enigma o kontaktima koje određene regije, republike ili države prave u svijetu, te kaže da su stoga zbunjujuće priče resorne ministrice da se o nekim pitanjima zastupanja interesa RS-a preko lobističkih kuća ne može govoriti javno i da to nije dobro.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da je očito da se saradnja RS-a s mnogim državama intenzivirala, što, kaže, pokazuju projekti kao što „Južni tok“, te saradnja s nekim izraelskim i drugim firmama.

I predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić uključio se u raspravu te je rekao da je pogrešno postaviti priču da RS ne treba da koristi multilateralne i svake druge kontakte u svijetu i da je legitimno postaviti pitanje o radu i utrošku sredstava predstavništava RS-a u svijetu, od kojih neka dobro rade, a neka i ne, što zavisi i od zemalja u kojima se nalaze.

On kaže da RS ne smije da se "zatvara" i da "čeka šta će se desiti", jer i Vlada i drugi moraju "biti vani da postignu što je više moguće", jer bh. diplomatija uglavnom za RS "donese veoma malo".

Brojne replike obilježile su raspravu o ovoj tački, pa i po pitanju rada ambasada BiH u svijetu i Ministarstva vanjskih poslova BiH, pri čemu je Radojičić ustvrdio da šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija u razgovorima sa "strancima za svaku blokadu optužuje RS i Milorada Dodika".

  • To radi partner koji je u "šestorki". I mi to znamo i od te diplomatije se ovdje ne može puno očekivati - tvrdi predsjednik entitetskog parlamenta.

Skupština RS-a nastavlja rad i sutra, kada će se poslanici izjasniti o svim tačkama razmatranim u protekla dva dana.