BiH
0

NSRS ne priznaje nezavisnost Kosova i ne odustaje od prava na referendum

FENA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak kasno navečer u Banjoj Luci glasovima svih srpskih poslanika Rezoluciju o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, uz stav i da RS ima pravo na referendum ukoliko se nastavi pritisak na njen status unutar BiH.

U Rezoluciji se navodi da NSRS smatra jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije neprihvatljivim aktom razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije.

Od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH je zatraženo da nedozvole da BiH prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije niti uspostavi bilo kakve međuinstitucionalne veze sa nelegalno proglašenom nezavisnošću.

"NSRS osuđuje zemlje koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti i poziva zemlje članice UN-a, a naročito zemlje regiona i Evrope, da tako proglašenu nezavisnost ne priznaju jer je to suprotno povelji UN-a, osnovama međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 Vijeća bezbjednosti UN-a, te da obezbijede nastavak pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova i Metohije", kaže se u usvojenoj Rezoluciji.

NSRS, također, smatra da je stabilnost zemalja u regionu u najvećoj mjeri povezana sa pitanjem poštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodno utvrđenih granica i da svako priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti predstavlja opasan međunarodni presedan.

"Ukoliko veći broj zemalja UN-a, a prije svega EU, prizna tako proglašenu nezavisnost, NSRS smatra da bi time bio uspostavljen novi međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoopredjeljenje do razdruživanja", kaže se u Rezoluciji.

"U tom slučaju NSRS smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu", naglašava se u Rezoluciji i dodaje da, "ako se u institucijama BiH ne prihvati daytonski položaj i ovlašenja RS-a, nastavi pritisak na RS da se mijenja njen status protivno njenoj volji i ukoliko BiH uđe u proces međunarodnog priznavanja Kosova i Metohije, RS će ući u proceduru utvrđivanja svog državnopravnog statusa na osnovu demokratskog i mirnog rješavanja pitanja i odnosa u BiH".

Na kraju je NSRS pozvala građane na mir i strpljenje u interesu političke stabilnosti i neupitnosti postojanja RS-a.

Nakon usvajanja Rezolucije okončana je posebna sjednica entitetskog parlamenta.