Pri prvoj prijavi
167

Novorođenčad u Sarajevu će besplatno dobiti elektronske zdravstvene kartice

B. R.
Elektronska zdravstvena kartica Kantona Sarajevo (Foto: Vlada KS)
Elektronska zdravstvena kartica Kantona Sarajevo (Foto: Vlada KS)
Novorođenčad u Kantonu Sarajevo će prilikom prve prijave za zdravstveno osiguranje besplatno dobiti elektronske zdravstvene kartice, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Prema riječima direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo Muamera Kosovca, ovim se šalje poruka dobrodošlice najmlađim osiguranicima te potvrđuje opredjeljenje za podršku osiguranicima, kao i za olakšanje pristupa pravima na koji god način je to moguće.

"Vodeći brigu o svim kategorijama osiguranika, pa tako i o našem najvećem blagu, našim najmlađim članovima, Zavod zdravstvenog osiguranja je dao prijedlog da se oslobode plaćanja naknade za izdavanje elektronske zdravstvene kartice prilikom prve prijave za zdravstveno osiguranje u Kantonu Sarajevo", izjavio je Kosovac.

Podsjetio je da Zavod već duže vrijeme provodi i programe sufinansiranja potpomognute oplodnje, zbog čega je prošle godine, kako je rekao, bio lider u osiguranju i proširenju paketa prava za bračne i vanbračne partnere koji imaju poteškoće sa začećem, kao i to da je izdvojio više od 4,7 miliona KM kroz refundacije za postupke biomedicinski potpomognute oplodnje te pozitivno riješio 1.486 zahtjeva u korist osiguranika.

Kosovac je naglasio da su, prilikom prve prijave bebe, nosioci osiguranja obavezni u najbližoj poslovnici ispuniti obrazac za prijavu člana ZO1 te dostaviti kopiju rodnog lista i CIPS prijavnicu, kako bi njihove bebe ostvarile ovo pravo, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.