BiH
0

Novinari elektronskih medija iz BiH mogu se prijaviti na kurs o migracijama

FENA
Novinari elektronskih medija zemalja u razvoju mogu se prijaviti za učešće na tromjesečnom kursu u Holandiji koji će se baviti izvještavanjem na temu migracija.

Održavanje kursa je predviđeno za period od 5. februara do 27. aprila 2007. godine, a pokrivat će generalne tehnike emitiranja za radio, televiziju i internet.

Rok za prijeve za stipendije je 1. august, a za učešće na kursu 15. avgust.

Novinari bilo koje nacionalnosti se mogu prijaviti za učešće na ovom kursu, međutim, za stipendije se mogu prijaviti samo novinari iz 57 zemalja koje je odabralo holandsko Ministarstvo za razvoj i saradnju. Među tim zemljam je i Bosna i Hercegovina.

Učesnici kursa će se baviti uzrocima i efektima globalne migracije, te načinima na koje novinari elektronskih medija mogu istraživati pitanjima migracije i izveštavati o njima. Centar za obuku radija Holandija (Radio Nederland Training Center - RNTC) organizator je ovog kursa u svom glavnom predstavništvu u Hilversumu.

Ovaj kurs ima za cilj da osnaži kapacitet elektronskih novinara i organizacija za koje rade, da izučavaju, istražuju i izveštavaju za nove i elektronske medije na odgovoran i etičan način o razlozima migracije i njenim efektima.

Naročita pažnja bit će posvećena analiziranju i izučavanju razloga migracija i njenih efekata na društvo u cjelini, kao i ulozi novinara elektronskih medija u rešavanju pitanja koja su sa tim pitanjem povezana.

Na kursu će biti posvećena pažnja i usavršavanju osnovnih vještina elektronskog novinarstva, kao i sticanju drugih bitnih vještina poput efektivne komunikacije i timskog rada (pod pritiskom).

Učesnici kursa će raditi sa analognom i digitalnom tehnologijom za radio i televiziju, i imat će priliku da rade i na dizajnu i razvoju internet sajta. Za potrebe dodijeljenih zadataka učesnici će biti poslati na različite lokacije u Holandiji. Po odlasku iz Holandije, na kraju kursa, učesnici će postati dio mreže novinara i stručnjaka putem web sajta RNTC-a Media Community, koji ima za cilj da podstakne saradnju i dalju razmenu ideja i iskustava u vezi sa temom migracija i elektronskim novinarstvom uopće.

Za dodatne informacije o kursu ili prijavama zaineresovani mogu kontaktirati [email protected].