BiH
297

Novim zakonom ograničava se korištenje stranih tablica na bh. putevima

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kad je u pitanju korištenje vozila registrovanih u inostranstvu na putevima u Bosni i Hercegovini, Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini predviđeno je da se unaprijede zakonske odredbe koje regulišu ovu oblast.

Naime, predviđeno je da dođe do izmjena člana 213. Zakona i da se doda novi član 213.a.   U članu 213. iza stava (1) dodaje se novi stav (2) koji glasi:   "Izuzetno od stava (1) ovog člana ova vozila mogu učestovati u saobraćaju iako su registrirana u inozemstvu, a najduže tri mjeseca od dana ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine. Rok za vozila koja su vlasništvo stranaca kojima je izdato odobrenje za privremeni boravak duži od šest mjeseci ili za stalni boravak, počinje teći nakon dobijanja ovog statusa".

Trenutno značajan broj bh. građana koristi automobile koji su registrirani van BiH. Različiti su razlozi za takvu odluku su različiti, neki građani jednostavno izbjegavaju tako plaćanje svih dadžbina za uvoz automobila, drugi automobil registruju u nekoj od zemalja gdje je to jeftinije....

Vozilom registriranim u inozemstvu na cestama na teritoriji Bosne i Hercegovine više neće moći upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini.   Vozilom sa stranim tablicama mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inozemstvu do 6 mjeseci, kao i njihovi članovi uže porodice ili lica koja upravljaju iznajmljenim vozilima.

"U Bosni i Hercegovini se, na ovaj način, pridružujemo odredbama na snazi u zemljama u okruženju, gdje Zakonom tretiramo postojeći problem upotrebe vozila registrovanih u inostranstvu, a od strane građana u Bosni i Hercegovini koji imaju prebivalište i boravište u Bosni i Hercegovini", kaže za Klix.ba pomoćnik ministra za komunikacije i promet BiH Zoran Andrić.   Andrić dodaje da se na ovaj način predlažemo smanjivanje mogućnosti izbjegavanja obaveza u skladu sa propisima na snazi u Bosni i Hercegovini. U svakom slučaju se i do sada radilo o carinskom prekršaju.