BiH
0

Novi sistem kanala u Derventi zaštitit će 30.000 građana

SRNA
Novi sistem kanala u Derventi, koji je izgradila kompanija Cooperazione Italiana, zaštitiće više od 15 poduzeća, među kojima su neke italijanske investicije, gradsko industrijsko područje, elektrane i 30.000 građana Dervente od opasnosti od poplava, saopšteno je iz italijanske Ambasade.

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias rekao je na otvaranju kanala na rijeci Ukrini da Cooperazione Italiana, osim u Derventi, rade i u drugim opštinama u BiH, ne samo na obnovi, nego i na jačanju kapaciteta vlasti i građana u sprečavanju i prevenciji mogućih budućih slučajeva hitne reakcije.

Vrijednost radova na kanalu je preko 34.000 eura. Kanalni sistem, u dužini od dva kilometra, štiti i elektroenergetska postrojenja grada koja su potopljena u maju 2014. godine, ostavljajući cijelo područje u mraku.

Opština Derventa je počela radove na rekonstrukciji objekta koji će biti opštinsko središte za hlađenje i skladištenje voća i povrća. Objekat će opremiti Cooperazione Italiana postrojenjima u vrijednosti od oko 64.000 eura.

Derventa je, zajedno sa Orašjem, Maglajem, Srebrenicom, Sanskim Mostom i Zvornikom, jedna od šest opština u kojima Cooperazione Italiana realizuje projekat rekonstrukcije nakon poplava u vrijednosti od milion eura, u korist poljoprivrednika, stočara i malih i srednjih poduzeća.