BiH
5

Nove pješačke staze, stepeništa i rukohvati u novogradskim naseljima

Klix.ba
Završeni su radovi na izgradnji i sanaciji pješačkih staza, stepeništa i rukohvata na području općine Novi Grad Sarajevo.

Vrijednost radova koje je Općina Novi Grad finansirala sredstvima iz ovogodišnjeg budžeta iznosi oko 55.000 KM, a nove pješačke staze, rukohvati i stepeništa izgrađene su na sedam lokacija u naseljima Dobrinja, Aneks, Švrakino Selo, Alipašino Polje i Naselje heroja Sokolje.

Realizacijom ovog projekta građanima je omogućena lakša i brža pješačka komunikacija, a posebno za djecu, jer je izgradnjom staza i stepeništa u velikoj mjeri skraćen put do škole, vrtića, trolejbuskih i autobuskih stajališta.

Izvođač radova, građevinska firma Mont Gradnja d.o.o. u proteklom je periodu završila izgradnju stepeništa i staze koji spajaju Rogatičku sa ulicom Ibre Ćeske u Naselju heroja Sokolje, čime je stanovnicima ovog naselja u velikoj mjeri skraćen put do autobuskog stajališta, ali i put prema školi.

Pješačke staze sa izdignutim ivičnjacima izgrađene su u Prvomajskoj ulici pored vrtića prema školi "Džemaludin Čaušević" u Švrakinom Selu i u Prijedorskoj ulici na Aneksu.

U sklopu projekta je izgrađena i pješačka staza na zelenoj površini u Geteovoj ulici pored parkinga u C fazi Alipašinog Polja, kao i stepenište iz ulice IX transverzala prema parkingu u Geteovoj ulici.

Pored toga, urađena je i sanacija trotoara i izgradnja staza prema nišama za kontejnere u ulici Nurije Pozderca od broja 1 do broja 4 na Dobrinji, kao i sanacija i izgradnja pješačke staze na zelenoj površini iz ulice Hamdije Kapidžića prema trolejbuskom stajalištu na Dobrinji.