Najavljena saradnja
9

Novalić: Vlada FBiH će biti znatno prisutnija u Brčko distriktu

FENA
Susret predstavnika vlasti Brčko distrikta i Vlade FBiH (Foto: Vlada Brčko distrikta)
Susret predstavnika vlasti Brčko distrikta i Vlade FBiH (Foto: Vlada Brčko distrikta)
Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić (SDA), šef Odjeljenja za komunalne poslove Majazudin Vehabović, federalni premijer Fadil Novalić (SDA) i zamjenik državnog ministra komunikacija i prometa Nedžad Branković (SDA) razgovarali su o saobraćajnoj i komunalnoj infrastrukturi.

S obzirom na to da Brčko distrikt zauzima centralnu geografsku i aobraćajnu vezu u izgradnji cestovne infrastrukture i plinovoda koji će biti na koridorima kroz Distrikt, gradonačelnik Kadrić upoznao je premijera Novalića s dosadašnjom izradom prostornog plana kada je u pitanju realizacija potpisanog sporazuma o realizaciji projekta autoceste Beograd - Sarajevo te najavio sastanak između dva premijera i Vlade Distrikta o tom pitanju, saopćili su iz Vlade Brčko distrikta.

Kadrić je zadovoljan zbog toga što Brčko ima mogućnost uključiti se još jednom dionicom plinovoda, koja bi išla od Županje ka Orašju i potencijalno se povezala na trasu plinovoda koju će graditi Republika Srpska, kao i mogućnošću da to bude centralno čvorište i prema Tuzli i prema Banjoj Luci.

"Svakako ima razloga da se u idućem razdoblju okupimo u Brčkom i da u simboličnom smislu krene realizacija velikih projekata s područja Distrikta koji su od značaja za cijelu Bosnu i Hercegovinu", rekao je gradonačelnik Brčkog.

Informisao je Novalića o aktivnostima vlade, posebno kada je u pitanju podizanje ekonomske aktivnosti lokalne zajednice, a bilo je riječi i o odnosu entiteta prema Distriktu. Razgovarali su i o podjeli novčane pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u čemu je Brčko bilo izostavljeno.

"Premijer Novalić već se angažovao za izdvajanje jednog dijela novca iz budžeta Federacije. Postoje i dogovori s premijerom Vlade Republike Srpske o pružanju pomoći, odnosno jedan dio sredstava bi predstavljao kompenzaciju zbog izostavljanja Distrikta u raspodjeli sredstava MMF-a", napomenuo je gradonačelnik.

Novalić: Vlada FBiH će biti znatno prisutnija u Brčko distriktu

Na sastanku se govorilo i o rekonstrukciji Savskog mosta, kao i o projektu Luke Brčko, za čiju revitalizaciju i funkciju postoji, kako je saopćeno, veliko zanimanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a također se govorilo i o budućim zajedničkim projektima.

"Vlada Federacije će imati znatno veće prisustvo na području Brčko distrikta, jer smo vođeni interesima i zanimanjima za vrlo važne događaje ovdje. To je, prije svega, moguće funkcionisanje Luke Brčko, za koju se sada investira u mnogo većem obimu. Jedinu željezničku kružnu konekciju prema Luci Brčko imaju Željeznice Federacije (ŽFBiH), odnosno Federacija, i to je sada probudilo naš interes kada je u pitanju taj segment. Mi ćemo tražiti od Željeznica Federacije da odmah pristupe izradi projekta elektrifikacije od Tuzle do Brčkog, jer vidimo da postoji međudržavni interes da se ta elektrifikacija produži dalje do Vinkovaca", istakao je premijer Novalić.

Dodao je kako Federacija ima namjeru realizovati i projekt plinovoda Županja-Orašje-Brčko-Tuzla i dalje prema Kladnju. To bi bila nova konekcija koja će se, kako je navedeno, nominovati za međudržavne razgovore i pregovore, a pri projektovanju ove ceste projektovat će se i plinske komunikacije od Županje, preko Brčkog i prema FBiH, zajedno s autocestom.

Novalić je obišao i nove prostorije Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koje se nalaze u Brčkom, a čime će se omogućiti neposrednija saradnja institucija FBiH i Distrikta na realizaciji prethodno spomenutih projekata.

Nakon održanog sastanka, Kadrić i Novalić obišli su preživjele članove porodice Salihović, čijih je sedam srodnika smrtno stradalo 23. oktobra u požaru u brčanskom naselju Suljagić Sokak. Njima je Vlada Brčko distrikta osigurala alternativni smještaj u naselju Brka do završetka izgradnje nove stambene kuće, a Vlada FBiH također će izdvojiti određeni iznos sredstava za pomoć ovoj porodici, saopćili su iz Vlade Brčko distrikta.