BiH
16

Novalić: TTU ide u reanimaciju, radit će kao servis za EP i RMU Banovići

Piše: M. H.
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Premijer FBiH Fadil Novalić sastao se danas s predstavnicima sindikata radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU), nekadašnje okosnice metalne industrije Tuzlanskog kantona.

Na sastanku je dogovoreno da će TTU raditi kao servis Elektroprivrede i Rudnika mrkog uglja Banovići.

"Dogovorili smo da idemo u reanimaciju TTU-a", kazao je Novalić.

Podsjetio je da je TTU u svojim počecima nastao kao servis Elektroprivrede i rudnika, te je zaključeno da se ponovo starta na taj način, kao prije 60 godina.

"Složili smo se da ćemo isključiti prošlost, danas smo ovdje da definišemo cilj tj. reanimiramo TTU", tvrdi Novalić.

On navodi da će prilikom rješavanja problema TTU biti isključena svaka vrsta politike. Tehnika provođenja ovog projekta je, prema njegovim riječima, preko restruktuiranog stečaja.

Novalić tvrdi da će 150 radnika TTU-a nastaviti rad kroz restruktuirani stečaj. Naglašava da je sve u rukama stečajnog upravnika koji je danas ušao u ovu tuzlansku firmu.

On ističe da je važno da se unutar TTU-a prepakuje određeno preduzeće, koje će kao dio stečajne mase preuzeti Elektroprivreda BiH i Rudnik mrkog uglja Banovići.

Na pitanja novinara o uvezivanju 14 godina neuvezanog radnog staža Novalić je kazao da će to biti sistemski riješeno.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH sprema Zakon o sistemskom uvezivanju radnog staža za preduzeća koja imaju većinsko državno vlasništvo. Navodi da TTU ulazi u taj program, u kojem će svaki uposlenik imati pravo uvezivanja radnog staža kada ostvari uvjete za penziju.

Premijer TK Bego Gutić istakao je da nijedna kantonalna vlada nije imala hrabrosti da uvede TTU u stečaj, naglasivši da je aktuelna vlada vidjela da je jedino rješenje stečaj, jer su svi uvjeti za to davno ispunjeni, no kako tvrdi nije postojala politička volja. Ne vrijedi ulagati u firmu u kojoj su dugovanja oko 40 miliona KM, smatra Gutić.

Mehmed Terzić, predsjednik sindikata radnika TTU-a ocijenio je da je premijer Novalić ozbiljno shvatio problem ove firme.

Obećao je da će se iznaći neko rješenje, ali da radnici imaju strpljenja, dodaje on. Prema njegovim riječima, uskoro bi trebao biti održan sastanak kod kantonalnog premijera sa direktorima Elektroprivrede i Rudnika mrkog uglja Banovići.

Obećali su da će 150 radnika biti pozvano na posao, iako još nema pismenog dokumenta, tvrdi on, dodavši da je također obećano da će od 1.1. 2016. biti uvezan radni staž onima koji stiču pravo na penziju, dodaje on.

U nastavku će radnici na zboru radnika odlučiti o daljim koracima, ako je ovo pomak za radnike možda će se složiti sa stečajem. Radnici moraju od nečega živjeti, dok se sav proces ne završi, poručio je on.

Sastanku su pored federalnog I kantonalnog premijera prisustvovali i ministar industrije energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović, kao i direktor Rudnika mrkog uglja Banovići Munever Čergić.

Fadil Novalić je, prema riječima Mehmeda Terzića, predsjednika Sindikata radnika TTU-a, od 2001. do 2005. godine bio predsjednik Nadzornog odbora ove firme.

Podsjećamo, radnici TTU-a mjesecima ispred zgrada kantonalnih institucija traže svoja prava, materijalno zbrinjavanje radnika i uvezivanje radnog staža.