BiH
38

Novalić: Trebamo biti socijalno osjetljivi

FENA
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Sarajevu novinarima kazao da je glasanje o inicijativi za smjenu Vlade FBIH pokazalo da je "Vlada FBiH ponovo dobro prošla“ i da ne vidi zbog čega se "toliko drame stvorilo“.

"Ova Vlada je reformska. Dakle radi samo reformske poteze, koji nisu politički osjetljivi. Svi su se složili da rade reformske poteze i mi nismo bili zabrinuti za današnje glasanje, kao ni za glasanje za ranije zakone", istakao je Novalić.

Uvjeren je da i ako ne bude parlamentarne većine da će zakoni koje Vlada uputi u Parlament proći, jer su ti zakoni reformski i znače boljitak za Federaciju.

Također, je naveo da je tekstualni dio Zakona o uvezivanju radnog staža praktično gotov.

Na pitanje da li će doći do poskupljenja struje kazao je da neće.

"Radi se o tome da trebamo biti socijalno osjetljivi prema onima koji ne mogu zbog nedostatka novca i siromaštva konzumirati struju kao univerzalno dobro", kazao je Novalić.

Dodao je da će socijalna karta, na kojoj će raditi kantoni biti kriterij za određivanje ko su socijalno-ugroženi, a ko imućniji slojevi društva.

"To će biti teži dio posla, zbog kojeg možda ovo pravilo nećemo moći konzumirati za godinu dana", izjavio je novinarima federalni premijer Fadil Novalić.