BiH
17

Novalić: Neću dati ostavku, pregovaranje sa novim partnerima u vlasti je puno iznad mene

Piše: Er. M.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas u Mostaru kako ne očekuje da će ministri iz Demokratske fronte sutra se pojaviti na sjednici Vlade Federacije BiH te je istakao da ne namjerava podnijeti ostavku.
Fadil Novalić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)

"Ne očekujem da će doći, ali na poslu su. Oni su prisegnuli da će raditi u interesu naroda FBiH i dok ne bude usvojena njihova ostavka oni to i moraju raditi", kazao je Novalić.

On je dodao da u tehničkom smislu Vlada Federacije BiH može funkcionisati čim ima devet članova, ali da to nije sasvim uredu.

"Preostala tri ministra su po Ustavu FBiH i zakonu dužni raditi dok ih ne razriješi predsjednik Federacije BiH i oni su jučer bili na poslu", ponovio je Novalić.

Novalić je kazao kako on neće dati ostavku jer za to nema razloga, ali i da takvo djelovanje nije vezano konkretno za njegovu odluku nego i za čitav sistem odluka i koalicija.

"Sutra i u narednom periodu ići će reformski potezi. Rasplet može biti formiranje nove koalicije. Vidjeli smo jučer da ništa ne prolazi", rekao je Novalić, te dodao kako nema informaciju o potencijalnim partnerima jer je pregovaranje "puno iznad njega".

Premijer Federacije BiH danas je u Mostaru saslušao zahtjeve privrednika koji, kako tvrdi, ne traže ništa drugo do onog što je on izložio u ekspozeu i što predviđa reformska agenda međunarodne zajednice.

"Mi do kraja šestog mjeseca moramo završiti pregovore poslodavaca, vlade i sindikata, a onda je u julu sve u rukama Vlade. Ako ne bude nešto usaglašeno onda Vlada odlučuje na koju će stranu i šta će dalje poduzimati", rekao je Novalić.