BiH
82

Novalić: Ne mogu se načuditi da Sindikat nije podržao Prijedlog zakona o radu

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Vlada FBiH dala je saglasnost na 11. verziju Reformske agende koja je konačna usaglašena verzija. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao premijer FBiH Fadil Novalić, ovim dokumentom su se vlasti na svim nivoima obavezali da će provesti sve reforme u naredne tri godine.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Ekonomska reforma koju smo definisali u Programu rada Vlade FBiH sadrži 95 svih tačaka u sadašnjoj agendi. Mi smo u ovoj fazi shvatili da se međunarodna zajednica udružuje da pomogne BiH u ekonomskoj reformi i zapošljavanju te da se svi politički faktori trebaju udružiti. U agendi se nalaze svi problemi koje smo eksponirali u medijima", rekao je Novalić.

Agenda se sastoji od šest tačaka, a to su javne finansije i fiskalna održivost, poslovna klima, tržište rada, socijalna sfera i penzije, vladavina prava i javna potrošnja.

Novi Zakon o radu bolji od starog

Za Zakon o radu koji je izazvao najviše polemike u posljednje vrijeme, Novalić je rekao da je urađen prema zahtjevima ekonomske reforme i u skladu s međunarodnim standardima, da je riječ o tehničkim stvarima, te da se ne može "načuditi da ga Sindikat nije podržao".

"Zakon bolje tretira prava uposlenika nego stari. Njime se suspenduju svi Kolektivni ugovori koji godišnje koštaju FBiH blizu 500 miliona KM zbog tužbi i pazit ćemo kakve ćemo ugovore potpisivati ubuduće. Problema će očito biti u vezi s ovim Zakonom koji ostavlja najmanje posljedica i mislim da je ovo vještački napravljena situacija", rekao je Novalić.

Fadil Novalić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Istakao je kako očekuje i probleme u smanjenju javne uprave, ali da je izvodljivo ukoliko se reforme sprovedu. Naime, višak državnih službenika u nekoj instituciji i preduzeću bi bio preraspodijeljen u drugo preduzeće, te je uveden moratorij na zapošljavanje. Ipak, to ne znači da neće biti zapošljavanja. Na tri službenika koja odu iz službe, upošljavat će se jedan.

"Važit će i pravilo isti rad, iste vještine - ista plata kako se ne bi dešavalo kao sada da imamo toliki nesrazmjer u platama u FBiH", rekao je Novalić spomenuvši kako neki uposlenici imaju sedam puta veću platu od njegove.

Najniža plata 450-500 KM

Iako se trenutno ne navodi tačan iznos najniže plate, rekao je da će biti između 450 KM i 500 KM, a da ne može biti niža od 360 KM, i da će to biti uređeno redizajnom Zakona.

Očekuju da će do 15. novembra biti usvojeni zakon o radu i zakon o šumama te da će biti urađen rebalans budžeta.

Novalić je rekao kako nisu razmatrali povećanje PDV-a jer smatraju da se novac može nadomjestiti na drugi način, te da će to biti krajnja mjera. No, moglo bi doći do promjena akciza na cigarete, alkohol, gorivo i registraciju, što će biti dogovoreno na sastanku dviju vlada, FBiH i RS, koji će biti održan u Banjoj Luci.

Jelka Milićević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Jelka Milićević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Iako je najavljeno, danas nije raspravljano o rebalansu budžeta, a kako je rekla federalna ministrica finansija Jelka Milićević potrebno je blizu 21 milion KM za penzioni sistem i 11 miliona KM za socijalne potrebe.

"Agendom su zaštićena prava penzionera, boraca, invalida i poštuje se sve ono na što imaju pravo. To su naši prioriteti. Također, obećali smo pomoć i poljoprivrednicima koji će biti visoko na listi prioriteta", rekla je Milićević.

Agenda konačna

Vlada FBiH proslijedit će Parlamentu FBiH Reformsku agendu kao informaciju, čime je potvrđeno da je ovo konačno usvojeno i da je sada jedino ostalo da vlasti sprovedu ono što je napisano.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Na pitanje novinara zbog čega javnost i predstavnici različitih sektora nisu učestvovali u raspravama kada se pravila agenda, Novalić je rekao kako nije bilo potrebe zamarati ljude dokumentom koji nije konačan. Sada se može pokrenuti rasprava jer je dokument dostupan javnosti, ali je konačan i usvojen tako da se u stvarnosti tu više ništa ne može učiniti.