BiH
429

Novalić najavio privatizaciju nekoliko velikih kompanija i ukidanje 30 državnih institucija

Piše: Er. M.
Vlada Federacije BiH svrstala je kompanije Aluminij, AcelorMittal, Bosnalijek, Energoinvest, Energoinsvest komet, Energopetrol, Fabriku duhana Sarajevo, Sarajevo osiguranje u kategoriju kompanija koje idu u privatizaciju. Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić kazao je da je bolje da se firme prodaju što prije jer Vladi treba novac.

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je ovaj organ izvršne vlasti u Federaciji BiH znatno agresivnije stavio na dnevni red reformske tačke, te istakao da je danas usvojen program rada Vlade Federacije BiH, a koji se radi na osnovu ekspozea premijera.

Također Vlada Federacije BiH usvojila je model reoorganizacije federalnih uprava, te već danas otpočela s reoorganizacijom koja podrazumijeva da se od 140 federalnih institucija reoorganizuje, odnosno ujedinI ili ukine njih 30.

"Danas smo prvih šest odlučili da ujedinimo i pripojimo drugim organima. To je prije svega Institut za poljoprivredu u koji bi se ujedinio Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi, Federalni zavod za agropedologiju i Federalni zavod za poljoprivredu. Sve tehničke službe tri zavoda pretvorile bi se u jednu. Federalni fond za pomoć nastradalim od prirodne nesreće pridružit će se Federalnoj upravi civilne zaštite. I konačno odlučili smo da tri agencije za privatizaciju, Agencija za privatizaciju, Agencija za pasivni podbilans i Agencija za reviziju privatizacije zapravo su Agencija za privatizaciju", rekao je Novalić.

Novalić je istakao da je cilj reoorganizacije smanjenje javne potrošnje isto kao što je slučaj i sa moratorijem.

Sva preduzeća koja su u posjedu Vlade Federacije BiH, njih 52, Vlada je svrstala u tri kategorije i to u strateška kojih ima 21, tu spadaju između ostalog Elektroprivrede, Željeznice i neke fabrike namjenske industrije koje nisu gubitne, te aerodromi, radiooperateri, rudnici i banke.

"Te firme su po novoj uredbi predmet interesa Vlade direktno. U neke od njih ćemo uvesti tehničku pomoć međunarodnih finansijskih institucija za restruktuiranje kao što su Željeznice FBiH i rudnici jer mnogo gube", rekao je Novalić.

Druga kategorija su privredna društva s poteškoćama kojih ima ukupno 26 i tu spadaju Agrokomerc, Binas, BNT tvornica, Fabrika duhana Sarajevo, Feroelektro, Hidrogradnja, Pretis, Šume i tako dalje.

"Donijeli smo odluku da se za njih formira Direkcija za preduzeća s poteškoćama s ciljem da ih restruktuira ili da ih likvidira putem likvidacionog stečaja", kazao je premijer.

Vlada Federacije BiH zatražit će od svih vladinih institucija i preduzeća podatke o platama direktora, članova nadzornih odbora i menadžerskih ugovora.

"Poučeni smo lošim iskustvom. Imamo tri menadžerska ugovora na koje je morala biti plaćena velika otpremnina zbog raskida statusa direktora. Tražimo jedinstven sistem primanja", rekao je Novalić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Premijer Novalić kazao je kako je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije najvažnije za reforme, te kako je problem s tim ministarstvom riješen.

On je pozvao medije da vrše "pozitivan pritisak na Parlament Federacije BiH kada dođu na dnevni red reformske tačke".

Također, data je saglasnost da sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan privremeno preuzme određeni dio obaveza ministra do imenovanja novog.