Susret u Vladi
567

Novalić: Mijenjamo karakter ekonomskih mjera, nastojat ćemo povećati zaposlenost

R. D.
Fadil Novalić (Foto: T. S./Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon sastanka s kantonalnim premijerima i medijima su se obratili prvi ljudi Vlade Federacije BiH, premijer Fadil Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević.

Novalić je kazao kako je najviše razgovarano o dosadašnjim mjerama, njihovim efektima, a da je rečeno kako su ključni ciljevi maksimalno suzbijanje širenja zaraze i pomoć zdravstvu.

"Mi bismo u narednom periodu promijenili karakter mjera, ne bismo više radili s grantovima, nego o ekonomskim mjerama koje kroz povećanje ekonomske aktivnosti jačaju i povrat sredstava", kazao je Novalić

Nagovjestio je povećanje garantnog fonda, a dodao je kako bi se moglo uvesti i "regresiranje kamata koje se pokazalo dobrim u Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu".

"Trenutno imamo minus od 12.700 zaposlenih, a namjeravamo vratiti te ljude u zaposlene. Vratili bismo i potpore sportu, kulturi i drugima društvenim aktivnostima", kazao je on.

Milićević je kazala da su u ovom trenutku svi nivoi vlasti u izradi budžeta te da su svi suočeni s manjkom priliva sredstava, a da se to očekuje i u narednoj godini.