BiH
264

Novalić: Garantujem da nikome neće pasti plaće

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako je od trgovačkih lanaca tražio da mu dostave listu prvih deset stavki građanske potrošnje iz koje je vidljivo kako da se na toj listi nalaze samo tri esencijalne životne namirnice.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako će u narednom periodu pristupiti fazi "hlađenja" situacije koju nije podgrijavala Vlada FBiH u vezi s Prijedlogom o izmjenama i dopunama Zakona o radu, ističući kako im je bilo potrebno vremena da analiziraju Opći kolektivni ugovor.

"Priveli smo kraju tu veliku aktivnost koju smo zbog člana 138. Zakona o radu propustili, nažalost, a što smo trebali uraditi vjerovatno zajedno sa sindikatima i poslodavcima", kazao je Novalić.

Novalić je dodao kako se vremenom vidjelo da postoje određeni propusti u Zakonu o radu u FBiH, što se reflektiralo na budžet, a što je prema njegovim riječima nedopustivo.

"Vidjeli smo da shodno tome ima propusta u Kolektivnom ugovoru koji je iscrpio prava i definisao veća koja su u domenu fiskalne, budžetske i socijalne politike. U dobroj mjeri smo finalizirali i popravili neke stvari u Zakonu o radu", rekao je Novalić.

Predsjednik Vlade FBiH kazao je kako je u korištenju prava iz seta radno-pravnog zakonodavstva najstariji zakon, ističući da nije logično da su Kolektivni ugovor ili Granski ugovor "stariji od zakona".

On je posebno istakao kako se došlo u zabludu, kada se radio ovaj zakon, da je sve u skladu s međunarodnim konvencijama.

"Mi smo detaljno razradili i vidjeli da to jeste tačno, ali između konvencija, a ne između zakona i podzakonskih akata. Bili smo dovedeni u zabludu", požalio se Novalić.

Novalić je rekao i da je uvedeno rješenje koje fiksira jednostavno obračunavanje plaće čija je suština pojednostavljenje poslovanja.

"Mi garantujemo da nikome neće pasti plaće. Suština je da to sve jednostavno prikazujemo. Pojednostavljenjem izbjegavamo i suludu igru tužbi koje nas stvarno puno koštaju", dodao je Novalić.

Dodao je kako je izmijenjen i član koji je definisao da udruženje poslodavaca i sindikat definišu najmanju platu, a da je Vlada FBiH usklađuje.

"Mi jesmo poslodavac, ali mi nismo udruženje poslodavaca. Došlo je do zamjene uloga, odnosno šta je uloga Vlade FBiH, a šta uloga Vlade kao poslodavca. To bi bio jedini slučaj u svijetu gdje bi dva udruženja realno određivala minimalnu plaću. To je osnovna obaveza unutar makroekonomske politike. Ja vas podsjećam da je vlada Angele Merkel u Njemačkoj rekla da je minimalna satnica 8 eura", rekao je Novalić.

On je dodao i da je uvedena korekcija koja se tiče troškova života koje Eurostat i domaće statističke agencije ne mogu definisati.

"Troškovi života u Belgiji su nešto sasvim drugo od troškova života u Njemačkoj. Mi smo u BiH od naša dva najveća trgovca Binga i Konzuma tražili prvih deset stavki u našoj potrošnji. Vjerujte da su tu tri esencijalne životne namirnice, a ostalo su nebitne stvari. Sama činjenica da mi trošimo milijardu KM na mobitele i komunikaciju govori da na to trošimo više nego na hljeb i ulje", kazao je Novalić.

On je dodao da je sporna i reprezentativnost, odnosno da je reprezentativnost od 20 i 30 posto najveća.

"Poslodavci bi nam trebali dokazati reprezentativnost za onih 2.500 ugovora ovjerenih s preduzećima koja imaju tolike zaposlene. Sada je to pojednostavljeno, smanjujemo na 15 posto i za njih i za sindikat i napravit ćemo način da se to na jednoj tabeli očita", dodao je Novalić.

Kazao je i da je izmijenjen član koji se tiče pregovora s obzirom na to da u ime Vlade FBiH niko ne može pregovarati sa njihovim uposlenicima.

"Nema razloga da neko pregovara u naše ime, jer mi smo vlasnici i preduzeća, a vlasnici smo i, da tako kažem, svojih uposlenika", smatra Novalić.

Novalić je kazao kako je na novi način regulisano i korištenje godišnjih odmora.