Tuzla
0

Nova oprema na klinici za dječje bolesti UKC-a

FENA
UKC Tuzla
UKC Tuzla
U skladu s aktivnostima na rekonstrukciji Klinike za dječje bolesti UKC-a Tuzla, osim građevinskih radova u prvoj fazi i osiguranja adekvatnih prostornih uvjeta za intenzivnu njegu, nabavlja se potrebne opreme. Riječ je o suvremenim respiratorima i inkubatoru, koju su odmah montirani i stavljeni u upotrebu.

Kako navode iz UKC Tuzla, instaliran je respirator "puritan bennett PB 840", namijenjen za mehaničku ventilaciju djece većeg uzrasta, te respirator za novorođenčad i inkubator. Klinika je ove aparate nabavila iz vlastitih sredstava.

"U prvoj fazi rekonstrukcije Klinike za dječje bolesti bit će urađena multidisciplinarna intenzivna njega u skladu sa suvremenim standardima, koja je kapacitetom planirana za zbrinjavanje djece iz svih općina Tuzlanskoga kantona te iz Distrikta Brčko i dijela Republike Srpske.

Rekonstrukcija intenzivne njege zahtijeva niz specifičnih i složenih radnji tako da je jedan dio građevinskih radova završen i u toku je drugi dio, a zatim će uslijediti opremanje i montaža aparata. Kako je u skladu s planiranom nabavkom dio opreme već stigao, a riječ je o dva respiratora i inkubatoru, odlučili smo se izvršiti njihovu montažu i staviti ih u upotrebu u postojećem Odjelu za intenzivnu njegu Klinike za dječje bolesti, do završetka novog prostora", kazala je prof. dr. med. sci. Fahrija Skokić, direktorica Klinike za dječje bolesti UKC-a Tuzla.