BiH
10

Njemačka donirala 100.000 eura za uništavanje viška municije u BiH

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Njemačka sa još 100.000 eura podržava uništavanje viška municije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je na danas održanoj konferenciji za medije na kojoj su njemačka ambasadorica u BiH Christiane Hohmann i v. d. rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisali ugovor o dodjeli sredstava za projekt uništavanja municije u BiH.

Christiane Hohmann, ambasadorica Savezne Republike Njemačke i gospođa Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini su potpisale još jedan ugovor o dodjeli sredstava za projekat UNDP-a EXPLODE+ (Urgent Action on Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina).

Savezna Republika Njemačka već treći put stavlja sredstva na raspolaganje te time i ovaj put pruža doprinos u iznosu od 100.000 eura u savladavanju ovog problema.

Ova sredstva će poslužiti za uništavanje blizu milion metaka municije ručnog naoružanja i više od 20.000 komada artiljerijske municije, koje su najvećim dijelom nesigurne, a time se nalaze u opasnom stanju. U Bosni i Hercegovini postoji još oko 19.000 tona zaliha municije, a veliki dio je stariji od 35 godina.

UNDP je u 2015. godini putem znatne potpore Njemačke i drugih donatora uništio blizu 5,4 miliona metaka municije ručnog naoružanja i druge vrste municije. Savezna Republika Njemačka je do sada učestvovala na uništavanju municije sa 600.000 eura.

Ova njemačka donacija je i priznanje za napredak koji je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ostvarilo u rješavanju viškova naoružanja.

Posebno se formiranje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstava 2013. godine smatra važnim korakom za bolju koordinaciju domaćih i međunarodnih napora u pogledu uništavanja viška naoružanja i municije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu izrazila je zahvalnost saveznoj Republici Njemačkoj za podršku projektu EXPLODE+, koji finansira Evropska unija, kao i drugi međunarodni partneri koji djeluju u okviru Master plana u ovoj oblasti.

Ova finansijska podrška upućena Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine će dodatno ojačati domaće snage u pogledu bržeg i efikasnijeg uništavanja viška municije i oružja. UNDP također pozdravlja odluku bosanskohercegovačkih institucija koje su godišnju kvotu uništavanja od ranijih 880 tona u 2014. godini u 2015. drastično povećali na 2.300 tona.

Oni ovim pokazuju kontinuirani angažman za savladavanje ove ozbiljne prijetnje sigurnosti ljudi. Uz to Savezna Republika Njemačka još od 2015. godine podržava projekat OSCE-a za poboljšanje sigurnosti depoa za municiju "SECUP" sa dosadašnjim ukupnim iznosom od 433.000 eura, što u saradnji sa međunarodnom organizacijom UNDP treba služiti u svrhu modernizacije i povećanja sigurnosti četiri depoa municije i naoružanja.

Pored ovoga Njemačka već mnogo godina aktivno djeluje u oblasti humanitarnog deminiranja. Do sada je u te svrhe stavljeno na raspolaganje više od 32 miliona eura.