Očuvanje kulture
7

Njemačka: Djeca čiji su roditelji iz BiH u školama uče maternji jezik

Klix.ba
Učenici u Stuttgartu
U dvadesetak bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj počela je dopunska nastava na bosanskom jeziku za učenike iz Bosne i Hercegovine, uzrasta od prvog do osmog razreda. Nastava se izvodi jednom sedmično, u većini škola petkom, od 14 do 16 sati, po udžbeniku koga je izdalo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u učionicama njemačkih škola, a sa učenicima rade profesori razredne nastave i prosvjetni radnici iz Bosne i Hercegovine koji već žive u Njemačkoj.

"Bosanska dopunska škola u Ludwigsburgu počela je sa radom prošlog petka. Dopunska nastava na bosanskom jeziku u ovom gradu odvija se već četvrtu godinu, u prostorijama Justinus-Kerner-Schule, a sa djecom radi učiteljica Elma Salkić. Postoje dva odjeljenja učenika uzrasta od prvog do četvrtog i od četvrtog do osmog razreda. Škola je otvorena za svu djecu porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Svakim danom imamo sve više učenika. Među polaznicima ima i djece čiji su roditelji Bosanci i stranci", kazala je kaže Altiana Pašić, koordinator bosanske dopunske škole u Ludwigsburgu, pozvavši sve Bosance koji žive Ludwigsburgu da upišu svoju djecu u školu.

Nastava na maternjem jeziku počela je i u tri odjeljenja bosanske dopunske škole u Stuttgart u, Ulmu, Gepingenu, Sindelfingenu i Calwu.

"Svake školske godine imamo povećan interes naših građana da njihova djeca pohađaju i nastavu na našem – bosanskom jeziku. Radujemo se svakom novom učeniku", kazao je Muhamed Aganović, koordinator bosanske dopunske škole u Stuttgartu.

"Ne treba posebno govoriti o značaju dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku u inostranstvu. Znanje maternjeg jezika, njegovo njegovanje, čuvanje svojih običaja, vjere, kulture, znanje bar osnovnih stvari o zemlji porijekla, svojoj domovini osnovni je postulat čuvanja svog identiteta. Raduje nas svako novo odjeljenje bosanske dopunske škole, posebno u većim gradovima poput Frankfurta, Berlina i Stuttgarta, jer je to garant da se nećemo asimilirati, ali smo još uvijek nezadovoljni interesom roditelja da njihova djeca pohađaju nastavu na maternjem jeziku. Zato im još jednom poručujem – probudite se i upišite svoju djecu u bosanske dopunske škole u vašem gradu življenja i pomozite rad tih škola", poručio je Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj.