Protest vojnih penzionera FBiH
8

"Nisu problem ministri, već kancelarijski pacovi i šišmiši"

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnici vojnih penzionera u Federaciji BiH održavaju proteste ispred zgrade Vlade FBiH zbog odluke o isplatnom koeficijentu kojim su vojne penzije za 24.000 penzionera manje za 15 posto.

Nekoliko stotina vojnih penzionera uzvikivalo je danas parole "Vratite nam naše", "Izađite miševi", "Radite protiv zakona"... Među njima je bio i general Drago Dragičević, predsjednik UO Generalskog zbora HVO-a, kaže kako su, osim vojnih penzionera, u velikim problemima i demobilisani borci, invalidi, odlikovani vojnici i sve boračke populacije koje doživljavaju stalna poniženja.

"Već pet puta se vode revizije raznih boračkih prava, a to sve rade ovi kancelarijski miševi, stranački i partijski pacovi koji pripremaju te odluke i uredbe kako bi kompromitirali boračku populaciju. Oni to rade smišljeno. Ministri su u ovom slučaju prolazni, dok ključni problem svih naših prava leži u ovim kancelarijskim šišmišima", kazao je Dragičević te dodao kako je u ovom trenutku potrebno staviti van zakona odluke Vlade FBiH kojim su vojne penzije smanjene za 15 posto.

"Mislim da Vlada trenutno luta i ne znaju kako regulisati ovu problematiku. Ovo je osmišljen i dirigiran haos u ovoj sferi", dodao je predsjednik UO Generalskog zbora HVO-a.

Prema riječima predsjednika Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH Ismeta Harbinje njihovi zahtjevi Federalnoj vladi su, između ostalih, ukidanje Odluke o isplatnom koeficijentu, kojom su njihove penzije smanjene, i rješavanje pitanja vojnih stanova u vidu otkupa ili zamjene.

"Mi ćemo pokušati razgovarati sa Vladom FBiH, da ovo na miran načini legalno riješimo. Međutim, nije do nas. Mi smo u ovom slučaju oštećena stranka, a ne Vlada. Premijer ima 13, a pojedini direktori zavoda 15 naših penzija. Njima je lako...", kazao je Harbinja te dodao kako je već pokrenut upravni postupak kod Federalnog zavoda PIO, a najavljuju i upravni spor.

Nurko Ljutović, vojni penzioner, kaže kako je ova odluka Vlade FBiH klasična prevara. Naš sagovornik je sa 55 godina otišao u vojnu penziju i visokoobrazovani je vojni kadar.

"Ja sam morao otići u penziju iako sam mogao raditi još deset godina i steći punu pneziju. Ja sam nakon donošenja Zakona o uštedama izgubio oko 4.000 KM", kaže ovaj 60-godišnjak.

Slično misli i njegov kolega Suljo Kulović iz Sarajeva, koji kaže kako današnji protesti nisu kraj ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

"Ja vjerujem da će premijer Nikšić odgovoriti pozitivno", dodao je Kulović.

Protesti će biti završeni u 15:00 sati, a vojni penzioneri najavljuju ponovne razgovore i pritisak na premijera Nermina Nikšića i članove Vlade FBiH.