Oštra reakcija
217

NiP odgovorio Efendiću: Nezir Hadžić se pamti po redukcijama vode i nepotizmu

B. R.
Narod i pravda: Nezir Hadžić će ostati upamćen po redukcijama vode i nepotizmu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Narod i pravda: Nezir Hadžić će ostati upamćen po redukcijama vode i nepotizmu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Iz Naroda i pravde (NiP) su reagovali na navode kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nema redukcije vode zahvaljujući njegovom stranačkom kolegi i kandidatu za vijećnika Neziru Hadžiću.
Navode Efendića su nazvali neistinitim te su saopćili svoje viđenje rada Hadžića kao bivšeg direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK).

"Želimo javnost upoznati i podsjetiti na nekoliko važnih činjenica. Nosilac liste SDA Novi Grad, tačnije Semirove liste, Nezir Hadžić, bivši je direktor VIK-a kojeg građani pamte po smjeni sa te funkcije 2017. godine zbog nepotizma (rodbinskog upošljavanja) i masovnih redukcija vode. Kada je riječ o nepotizmu, sjetit ćemo se javnog pisma ogorčenih radnika ViK-a o Nezirovom upošljavanju rođaka, kumova i prijatelja", naveli su.

Osvrnuli su se i na pitanje redukcije vode u vrijeme kada je Hadžić bio direktor.

"Kada je riječ o redukcijama, javnost zaslužuje znati istinite informacije. Naime, na predizbornom skupu u Švrakinom Selu, odlazeći načelnik Efendić pokušao je politički oživjeti spomenutog Nezira Hadžića, pripisujući mu nepostojeće zasluge za ukidanje redukcija vode u Kantonu Sarajevo, kazavši: 'da nije bilo angažmana Nezira Hadžića u VIK-u u Sarajevu bi bile i danas redukcije'. Shvatamo potrebu da se aktualni nosilac Efendićeve liste Hadžić pokušava politički oživjeti nakon katastrofalne epizode upravljanja jednim javnim preduzećem, ali smatramo da je ovo vrijeđanje zdravog razuma i svih građana Sarajeva, koji su dobro upamtili sve muke uzrokovane redukcijama vode koje im je priredila uprava ViK-a na čelu s Nezirom Hadžićem", naglasili su iz NiP-a.

Kako su istakli, građani Kantona Sarajevo nisu zaboravili 2017. godinu, teški period redukcija, nestručnost uprave preduzeća da rukovodi ljudskim resursima koji su trebali otklanjati kvarove, isključivati nelegalne potrošače i povećati naplatu.

"Napominjemo, ilustracije radi, samo mjesec dana nakon smjene Uprave preduzeća VIK-a i Nezira Hadžića, na konferenciji za novinare tada imenovana v. d. direktorica sarajevskog vodovoda Azra Muzur, inače stranačka kolegica Nezira Hadžića (SDA) istakla je 'da je u posljednjih mjesec dana nakon njenog imenovanja popravljeno 740 kvarova. Već početkom novembra su ukinute sve redukcije vode, osim u onim dijelovima gdje je tehnički nemoguće snabdijevati visoke zgrade pa imaju redukcije tokom noći zbog punjenja rezervoara. Mi smo boljim upravljanjem sistemom s 2.800 litara u sekundi smanjili sve redukcije, za razliku od prošle godine kada su bile aktivne redukcije i kada smo imali 3.100 litara i sekundi.' Dakle, ovo su riječi stranačke kolegice Nezira Hadžića", potcrtali su.

Ocijenili su da je imenovanje njihovog kadra, Envera Hadžiahmetovića bio, kako su poručili, prvi iskorak u vođenju ViK a. Za Hadžiahmetovića su naveli da se uhvatio u koštac s kvarovima, rekonstrukcijom vodovodne mreže, unutrašnjom organizacijom, naplatom dugova od tajkuna kojima ni Muzur ni Nezir nisu smjeli zakucati na vrata.

"Zna to odlazeći Efendić, zato i pokušava izvrnuti činjenice. Svjesni smo da je odlazeći načelnik Efendić, s obzirom na izuzetno loš drugi načelnički mandat i probleme u svojoj stranci SDA, prinuđen da se služi svim sredstvima ne bi li opstao na vlasti i odgodio propadanje političke karijere. Međutim, očite laži i bahato dezinformiranje javnosti ne može mu ići u korist, jer mu ih nikada nećemo prešutjeti", saopćili su iz NiP-a.