Predstavljen Nacrt zakona
268

Nikšić: Oduzet ćemo svu nelegalno stečenu imovinu

Piše: J. H.
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu je prezentiran radni tekst dugo najavljivanog Zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je krajem prošle godine formirao radnu grupu koja je, kako kaže, besplatno i u rekordnom roku uradila tekst ovog zakona, koji je još uvijek u formi nacrta i ministrima u Vladi je dato 15 dana da iznesu svoje mišljenje i predlože eventualne izmjene.

"Namjera Vlade je da napravimo alat koji bi našem pravosuđu mogao poslužiti kao kvalitetan alat za borbu protiv organiziranog kriminala i koji će taj kriminal udariti tamo gdje ga najviše boli, a to je oduzimanje nelegalno stečene imovine", kazao je premijer na današnjoj press konferenciji.

Ovim Zakonom, koji će Vlada predložiti Parlamentu FBiH, žele se pojednostaviti pravila i, kako Nikšić kaže, popuniti nedostaci postojećih zakona.

"Te nedostatke su do sada prilično zloupotrebljavali i kriminalci i oni koji provode zakon", kaže Nikšić.

Zakon predviđa strožije mjere za privremeno i trajno oduzimanje imovine, kako osumnjičenih, tako i trećih osoba na koje je imovina prenesena.

"Neki ljudi koji imaju ogromnu imovinu, a kada pogledate u zemljišnim knjigama, ništa nije na njihovom imenu, sve je na familiji, prijateljima, roditeljima, djeci i ostaloj rodbini", pojašnjava Nikšić.

Na pitanje ko će provoditi finansijske istrage po osnovu ovog zakona, Nikšić je kazao da je to Tužilaštvo koje je nadležno za istrage i daje naredbe za njihovo provođenje.

"Zakon ima određenu težinu i određenu političku poruku i prema građanima BiH. Mislim da će u okviru Platforme biti data puna podrška ovom Zakonu", kaže Nikšić.

Premijer FBiH se danas sastao i sa radnicima Krivaje sa kojima je dogovorio ponovni sastanak u utorak u Zvidovićima.

Osim ovog Nacrta zakona, Vlada FBiH je danas utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestama, zahvaljujući kojem će biti ubrzani procesi na izgradnji autoputeva.