Traži reakciju
164

Nikšić o izvještaju hrvatske SOA-e i "radikalnom islamu": To je sredstvo borbe protiv BiH

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije i delegat u Zastupničkom domu PSBiH Nermin Nikšić smatra da je izvještaj hrvatske obavještajne agencije SOA definitivno sredstvo borbe protiv BiH i očekuje da zvanične institucije BiH reaguju, prije svih OSA, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH.
"Interesantno je da se ovaj, po BiH kompromitirajući izvještaj, objavljuje netom nakon diskutabilne posjete Milorada Dodika Zagrebu, a javno prezentiranje ovog izvještaja poslužit će kao sredstvo za legitimiranje hrvatske politike u borbi protiv BiH", navodi Nikšić u saopćenju objavljenom na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

On smatra kako hrvatske namjere nisu iskrene niti dobrosusjedske kako ih prikazuju u Hrvatskoj, a to pokazuju činjenice da zvanična vlast Hrvatske nije obavijestila vlasti BiH, kako bi se eventualno sve navedeno razmotrilo i otklonilo kao prijetnja.

"Naprotiv, oni su to javno prikazali i još mašu s njim kao sredstvom, tim prije jer se u izvještaju krije masa neistina i konstrukcija koje štete ugledu, ali i sigurnosti BiH. Kao državni parlamentarac i predsjednik SDP-a tražim da OSA BiH sačini javni izvještaj u kojima će se težište oslanjati na odnos BiH i Hrvatske, gdje će biti predstavljene i sve negativne posljedice po miješanje SOA-e u BiH. Još su živa sjećanja na mutne rabote SOA-e, koja da bi opravdala izjavu bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o 10.000 ratnika, Bošnjake pokušala uvjeriti da prokrijumčare oružje do mjesta povezanih sa pokretom selefija u Bosni", podsjeća Nikšić.

On dodaje kako BiH ne samo da drži pod kontrolom problem povratnika sa stranih ratišta, nego je i lider na ovom polju.

"Stoga Izvještaj SOA-e ne odgovara istini i definitivno je sredstvo borbe protiv BiH. Zato hitno očekujem reakciju bh. institucija čija šutnja me dodatno zabrinjava, posebno jer se bez vlasti Hrvatske i njihovih institucija ne bi ovaj izvještaj mogao objaviti. Zato su bh. institucije dužne što prije reagirati", zaključuje Nikšić.