BiH
32

Nikšić: Čavara se malo pogubio, predlažem mu da prouči Ustav FBiH

Piše: I. P.
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aktuelni premijer Federacije BiH Nermin Nikšić tvrdi kako novoizabrani predsjednik tog bh. entiteta ne poznaje njegov Ustav.

Podsjećamo, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je donio nalog kojim Vladi FBiH i drugim pravnim subjektima izvršne vlasti nalaže da odmah obustave donošenje odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti.

"Ja imam osjećaj da se predsjednik Federacije BiH, gospodin Čavara, malo pogubio u svemu ovome jer mu Ustav ne daje pravo da koristi takve ovlasti i predlažem mu da ga prouči. On ima ovlasti da zajedno sa potpredsjednicima FBiH imenuje novu Vladu i ja ga pozivam da to uradi što prije jer time treba da se bavi. Vlada je vlada sve dok se ne imenuje druga. Mi uvažavamo izborne rezultate i zbog toga smo pomogli da se deblokira proces izbora predsjednika i potpredsjednika omogućivši im da sastave Vladu. To što njima fali ministarstava da zadovolje svoje apetite, to nije naš problem", rekao je Nikšić za Klix.ba.

Nikšić je danas prozvao Čavaru i zbog navodnog nerazumijevanja odluke vezane za privatizaciju pojedinih kompanija u kojima Federacija BiH ima određeno učešće.

Naime, novoizabrani predsjednik FBiH je optužio aktuelnu Vladu zbog "donošenja važnih odluka za vrijeme njenog odlaska", a jedna od njih je i saglasnost na Plan privatizacije i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH za 2015. godinu.