BiH
352

Nikšić: Budžet FBiH u velikoj krizi zbog blokade nove tranše MMF-a

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Budžet FBiH će se naći u velikoj krizi likvidnosti zbog blokade nove tranše MMF-a koja je trebala biti uplaćena početkom ovog mjeseca, upozorio je danas u Sarajevu Nermin Nikšić, premijer Vlade FBiH.

MMF je prošle sedmice objavio kako odgađa isplatu šeste rate kredita po osnovu stand-by aranžmana jer Parlament BiH nije usvojio očekivane izmjene zakona kojima bi se osiguralo izjednačavanje akciza na duhan i duhanske proizvode.

"Situacija u kojoj smo se ponovo našli ovaj put krivicom Kluba Bošnjaka u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz već poslovičan stav Kluba Hrvata u istom domu da što je gore stanje u FBiH to je za njih bolje, više je nego ozbiljna", rekao je Nikšić.

On je istakao da je nastavljena politika kojom se ugrožavaju stotine hiljada penzionera, ratnih vojnih invalida, šehidskih i porodica poginulih, te svih koji su na bilo koji način vezani za budžet FBiH.

"Ne mogu shvatiti ponašanje ljudi koji sjede u parlamentima i primaju ogromne plate, a onda potpuno nerazumno rade ovakve stvari. Očigledno je da ovdje ima previše politikanstva pojedinaca koji pokušavaju stvaranjem haosa osigurati političke poene. Također, ne treba podcijeniti niti informacije da su rušenje izmjena zakona o akcizama izlobirali pojedini kriminalni krugovi koji se bogate švercom duhana", istakao je Nikšić.

Vlada FBiH će, prema njegovim riječima, krenuti u pripremu rebalansa budžeta FBiH kako bi se osigurala nedostajuća sredstva i time spriječilo kašnjenje u isplati penzija, invalidnina i drugih poticaja iz budžeta FBiH.

"Plan za osiguravanje nedostajućih sredstava Vlada će napraviti u najkraćem roku. To će podrazumijevati pronalazak odgovarajućih izvora planiranih prihoda kroz emisiju dodatnih obveznica, trezorskih zapisa, te iz akumulirane dobiti javnih preduzeća. Na ovaj način Vlada neće povećati zaduženje FBiH, a osigurat će uredno izvršavanje obaveza prema svim budžetskim korisnicima", rekao je Nikšić.