BiH
0

Nikiforov: Srbija obećala Del Ponte izručiti Mladića do kraja aprila

FENA
Srbija je glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte obećala da će bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić biti izručen Haškom sudu (ICTY) do kraja aprila, izjavio je u četvrtak savjetnik tužiteljice Anton Nikiforov.

"Dobili smo jasna uvjeravanja od premijera (Vojislava) Koštunice u Beogradu da će Mladić biti izručen do kraja aprila, što je vrlo važno ne samo za Tužiteljstvo nego i za cijeli Haški sud", kazao je Nikiforov na sedmičnom briefingu za novinare u ICTY-um prenijela je Hina.

Dodao je kako je Koštunica to obećanje dao tokom prošlosedmične posjete Del Ponte Beogradu, te da je isto obećanje dao i povjereniku EU za proširenje Olliju Rehnu.

Nikiforov je ustvrdio kako obećanje o izručenju Mladića predstavlja rezultat "snažne i jasne podrške" koju je Del Ponte dobila od Unije i povjerenika Rehna.

Savjetnik Del Ponte, koji privremeno obnaša i dužnost glasnogovornika Tužiteljstva, nije želio iznositi druge pojedinosti o obećanju vlasti u Beogradu, kazavši kako je uočljivo da se "u Beogradu nešto događa posljednjih dana", ali da Tužiteljstvo "nema konkretne informacije o tome".

Naglasio je kako je "jedna od najvažnijih stvari za ostvarivanje zajedničkog cilja da se vlastima u Beogradu dozvoli da rade na miru...bez pritiska, posebno medijskog".

EU je u srijedu obznanila kako novi krug pregovora o približavanju sa SCG ovisi o tome da Beograd uhapsi Mladića i izruči ga ICTY-u.

Iz Bruxellesa su također poručili kako vlastima u Beogradu treba omogućiti da na rješavanju tog pitanja rade bez pritisaka.

Mladić, koji je zapovijedao vojskom RS od 1992. do 1995., optužen je još 1995. za genocid zbog pokolja nad 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice i brojne druge ratne zločine, uključujući i trogodišnju opsadu Sarajeva u kojoj je ubijeno više od 10.000 civila.