BiH
345

Nikad bolja turistička sezona, Arapi najduže ostaju i najviše troše

Piše: S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prema podacima turističkih zajednica u BiH, 2015. godina je jedna od najboljih kada je riječ o broju posjeta, ostvarenih noćenja i potrošnje turista.

Turizam je prethodnih godina naročito značajan segment privrednog razvoja BiH. Tako je naša zemlja postala izuzetno popularna turistička destinacija za turiste iz raznih dijelova svijeta. Postoji nekoliko naročito popularnih gradova, poput Sarajeva, Mostara, Bihaća, Banje Luke i Višegrada.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo navode kako se prestalo govoriti o početku ili završetku turističke sezone. Jednostavno zbog brojne ponude sezona traje cijelu godinu.

"U Sarajevu su zastupljeni svi sektori turizma, od banjskog i zdravstvenog, avanturističkog, zimskog pa do najizraženijeg kulturno-historijskog turizma. Za prvih devet mjeseci ove godine najveći broj turista je zabilježen iz Turske, zatim Hrvatske, Slovenije, Južne Koreje i Srbije. Nakon toga najviše turista dolazi iz Njemačke, SAD-a, Italije, Kuvajta i Austrije", istakla je u razgovoru za Klix.ba Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Naročit doprinos u produženju turističke sezone imaju turisti iz arapskih zemalja. To su, prema riječima turističkih radnika, gosti koji u prosjeku najduže ostaju i najviše troše. Tako su prema broju noćenja među top pet zemalja turisti iz Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Saudijske Arabije i Bahreina. Oni ostaju u prosjeku pet-sedam dana, za razliku od gostiju iz Južne Koreje koji imaju po jedno noćenje.

"Mi smo i ranije imali znatan broj turista iz Kuvajta, ali od ove godine je povećanju broja turista iz UAE doprinijelo uspostavljanje direktne aviolinije Dubai-Sarajevo. Zbog toga smo mi i očekivali pojačan broj turista iz ovih zemalja. Tako smo u prvih devet mjeseci ove godine iz UAE imali 5.450 turista. Koliko je otvaranje te aviolinije doprinijelo povećanju broja turista najbolje govori podatak da smo u 2014. godini iz UAE za čitavu godinu imali 872 turista", izjavila je Hadžiefendić-Mešić.

Procjene su da turisti iz arapskih zemalja troše do 300 KM dnevno. Ipak, kada je riječ o interesovanjima pojedinih turista za određene destinacije, treba istaći da studenti iz zemalja zapadne Evrope, SAD-a ili Južne Koreje izražavaju želju za posjetom kulturno-historijskim znamenitostima, muzejima, izložbama, koncertima i slično.

Turisti iz arapskih zemalja obilaze užu jezgru grada, islamske vjerske objekte i prirodno naslijeđe. Destinacije koje turisti iz arapskih zemalja posjećuju u Sarajevu i okolini su Vrelo Bosne, okolne planine i vodopad Skakavac, a kada izađu iz Sarajeva obavezno posjećuju Travnik, Jajce, Bihać, Mostar i Blagaj, što su mjesta sa bogatim prirodnim naslijeđem.

"Arapski turisti su izuzetno veliki potrošači u shoping centrima, od čega naročitu korist imaju zakupci poslovnih prostora", zaključila je Hadžiefendić-Mešić.

Prema podacima Turističke zajednice KS, za prvih devet mjeseci ove godine zabilježen je dolazak 288.820 turista i 566.178 noćenja, sa povećanjem od 23,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima Centralne banke BiH, za prvih šest mjeseci ove godine prihod od turizma iznosi 463,8 miliona KM, što čini 12,9 posto više u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Hercegovinu najviše posjećuju Italijani i Poljaci

Ništa manje nisu zadovoljni ni u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). Kada se analizira broj noćenja, potrošnja i na kraju zadovoljstvo ugostitelja i vlasnika restorana i u Hercegovini je 2015. godina jedna od najboljih kada govorimo o turizmu.

"Mi za ovu godinu imamo povećanje za nekih pet ili šest procenata dolaska turista u odnosu na prošlu godinu. Moram istaći da je vanpansionska potrošnja slaba, ali smo zadovoljni brojem noćenja. Mi najviše turista imamo iz Italije zbog vjerskog turizma u Međugorju. Ove godine imamo znatno povećanje broja Poljaka, a zatim slijede Nijemci i Francuzi. Ako tome dodamo Hrvatsku i Srbiju, to su zemlje koje čine 50 posto turističkih posjeta u HNK", izjavio je za Klix.ba direktor Turističke zajednice HNK Andrija Krešić.

Krešić ističe i povećanje broja turista iz Japana i Kine, a naročito iz arapskih zemalja.

U RS-u naročita atrakcija Višegrad i Andrićgrad

U proteklih nekoliko godina najveći broj dolazaka i noćenja, pored domaćih turista, u RS-u ostvaruju gosti iz regiona - Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora. Od ostalih zemalja treba spomenuti konstantno povećanje dolazaka gostiju iz Turske, Italije, Njemačke, Austrije, Rusije, Švicarske i Švedske.

Prema podacima Turističke zajednice RS, najveće interesovanje vlada za avanturistički, banjski i seoski turizam. Ističu da je među najpopularnijim destinacijama Jahorina u toku zimskih mjeseci i Višegrad tokom ljetnog perioda. Od maja do augusta u RS-u je zabilježen dolazak 111.923 turista, a za svaki mjesec je zabilježeno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

"Višegrad i Andrićgrad su izuzetne kulturne atrakcije Republike Srpske koje privlače sve više domaćih i stranih turista i pozicioniraju se kao neizostavne destinacije prilikom turističkih posjeta našoj zemlji", naveli su iz Turističke zajednice RS.