Milorad Dodik
0

"Nije pravo vrijeme za referendum o otcjepljenju"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se RS sprema i za varijantu da BiH ostane i preživi, ali isto tako i za varijantu da ne može da preživi.

"Ali, u toj varijanti, moraćemo da provedemo neki legitiman proces, a sve se mora završiti, ipak, referendumom na kraju", rekao je Dodik za RTS.

Povodom ocjene Međunarodne krizne grupe da u BiH nema potencijala za nove sukobe, ali da RS može da ugrozi jedino neoprezna avantura ako krene u referendum za otcjepljenje, Dodik je ponovio da "referendum postoji kao opcija, ali sada nije pravo vrijeme za to".

"Uvjeren sam da će vremena biti. RS ne pravi nikakvu avanturu, ali ja vama ne mogu reći sve svoje planove ili ono što mi u RS mislimo da treba da uradimo", rekao je Dodik i podsjetio da zadnji izvještaj MKG govori da je u BiH osnovni problem OHR i visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, ako BiH ne može da funkcioniše, treba da se mirno raziđe, a ne da uđe u neki sukob koji bi izazvao stradanje ljudi.

"Niko ne pravi taj scenario, ali BiH će se mrcvariti, ostati u stalnom stanju privremene beskonačnosti u pogledu nekih mogućih rješenja. Za to vrijeme mi ćemo u RS da gradimo RS najbolje što možemo i ona danas po svim elementima je ekonomski, politički i socijalno stabilna", dodao je premijer RS.

Povodom teksta u magazinu "Foreign Affairs" da je BiH na ivici kolapsa i da male varnice mogu da dovedu do reprize rata, Dodik ističe da "među ljudima nema kapaciteta za rat i sukobe" i da u RS niko ne pomišlja na bilo kakav sukob, ne zato što ne bi znali da se brane, nego zato što misle da je to bespotrebno.

On je podsjetio na ocjene visokog zvaničnika EU Javijera Solane da nema elemenata koji mogu dugoročno ugroziti bezbjednost u BiH, kao i NATO-a da BiH ne može da uđe u sukob, bez obzira na političke tenzije.

"Možda je moguće, ako to stranci iskreiraju na neki način. Radi se o političkim procesima, u kojima se vrši pritisak tvrdnjama o nekom mogućem ratu. Trebalo bi da se Milorad Dodik prestraši od sukoba i odustane od svojih političkih stavova, kako bi se gradila BiH", dodao je on.