Halilovićevi navodi
37

Ni nakon ubistva policajaca MUP KS i MUP RS ne sarađuju kako treba

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ubistvo dvojice policijskih službenika MUP-a KS nije unaprijedilo saradnju MUP-a KS i MUP-a RS. Kako se navodi u izvještaju sada već bivšeg komesara Mevludina Halilovića za period od oktobra do decembra 2018. godine, ta saradnja ne funkcioniše 20 godina.

Prema Halilovićevim riječima, koji je odgovarao na pitanja Nezavisnog odbora, ubistvo policajaca jeste ujedinilo policijske agencije, ali se uglavnom radilo o fizičkoj podršci.

"Dvadeset godina ne funkcioniše saradnja između MUP-a KS i MUP-a RS. Jedino rješenje je da krivična djela teške krađe motornih vozila preuzme Tužilaštvo BiH koje će direktno izdavati naredbe SIPA-i. Kada se određene stvari spomenu kolegama iz RS-a, oni ne žele sarađivati sa SIPA-om. Nije ništa bolja situacija ni u kantonima s hrvatskim predznakom", naveo je Halilović.

Istakao je kako se na teritoriju RS-a ne može otići po određenu informaciju ili podatak te je naveo kako je Uprava policije MUP-a KS dobila protestno pismo MUP-a RS, jer se neki policijski službenik predstavio kao federalna policija.

"Na nekom nivou postoje određeni kontakti i saradnja, ali sve se nažalost povezuje s nacionalnim predznakom", istakao je Halilović.

Demantovao je da su određene osobe iz RS-a, koje su pritvorene zbog sumnje da su počinile tešku krađu motornih vozila, pretučene u Sarajevu, kazavši kako su privedeni bili u prostoriji u kojoj su bila i četiri kantonalna tužioca. Također, naveo je kako postoji videonadzor.

U izvještaju se navodi i dio koji se tiče policijskih službenika koji nisu prošli sigurnosne provjere. Halilović je rekao kako OSA donosi rješenja o ovim pitanjima, a da Uprava policije postupa prema njima te da su policijski službenici koji nisu prošli sigurnosne provjere proglašeni prekobrojnim i ostaju bez posla, jer je za gotovo sva radna mjesta u Upravi policije potrebno proći sigurnosnu provjeru.