BiH
174

Nezavisni odbor MUP-a: Sigurnosna situacija u KS nije zadovoljavajuća

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nezavisni odbor MUP-a KS na hitnoj sjednici koja je održana večeras u Sarajevu razmatrao je sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo u svjetlu tragičnih događanja te konstatovao da je ona nezadovoljavajuća.

"Ocjenjujući ulogu policijskog komesara Vahida Ćosića u ovim tragičnim dešavanjima, Nezavisni odbor će prikupiti dodatne informacije i izvršiti analize, nakon čega će se utvrditi eventualna odgovornost komesara te preduzeti odgovarajuće mjere o kojima će javnost biti blagovremeno informisana", navode iz Nezavisnog odbora.

Iako se spekulisalo da će se kao jedna od tačaka dnevnog reda naći i smjena policijskog komesara Vahida Ćosića, to se nije desilo.

Ovaj odbor morat će u roku od 60 dana, počevši od 10. oktobra, provesti prvostepeni postupak nakon odluke ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića o pokretanju disciplinskog postupka protiv komesara Ćosića zbog davanja netačnih podataka, te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u slučaju "Dženan Memić".

Nezavisni odbor je nezavisno tijelo Skupštine Kantona koje provodi postupak izbora i smjene policijskog komesara, te vrši nadzor nad njegovim radom. U Zakonu o unutrašnjim poslovima KS stoji da ovaj odbor radi isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrovane organizacije ili udruženja ili bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini.