Traže objašnjenje
13

Nezavisni odbor: Komesar Selimović ne dolazi na sjednice, obavijestili smo Vladu KS

S. Š. U.
Policijski komesar KS Nusret Selimović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Policijski komesar KS Nusret Selimović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo, u skladu sa zakonom propisanim ovlaštenjima, održao je sjednicu jučer. Na sjednici se nije pojavio policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nusret Selimović,
Iz Nezavisnog odbora podsjećaju da se policijski komesar nije pojavio ni na prethodnoj sjednici koja je održana 31. januara 2023. godine.

"U oba slučaja, neposredno pred održavanje sjednice, komesar je obavijestio Nezavisni odbor da nije u mogućnosti prisustvovati, bez da je naveo razloge zbog kojih ne može doći na sjednicu, iako je pozive za sjednice zaprimio na vrijeme te je trebao prilagoditi svoje obaveze, osim u izrazito hitnim i nepredvidivim okolnostima", istakli su.

Odbor je od policijskog komesara tražio da se izjasni o razlozima neprisustvovanja sjednicama te je o tome obaviješten i ministar unutrašnjih poslova KS, Vladu Kantona Sarajevo te Komisiju za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo.

"Imajući u vidu, da je prilikom podnošenja ostavke 31. januara 2023. godine komesar Selimović obavijestio javnost da će kao savjestan i odgovoran čovjek i policijski profesionalac nastaviti obavljati dužnost u punom kapacitetu do stvaranja zakonskih pretpostavki za imenovanje policijskog službenika koji će ga zamijeniti, nepojavljivanje policijskog komesara na sjednicama Nezavisnog odbora vidimo kao izbjegavanje zakonom propisane dužnosti", poručuju iz Nezavisnog odbora.