BiH
248

Nezaposleni izlaze na ulice?

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Nakon što su službe za zapošljavanje KS skinule sa evidencije 4000 osoba zbog činjenice da ostvaruju mjesečni prihod od 208 KM, nezaposleni najavljuju proteste koji će, najvjerovatnije, biti održani na Marijin-Dvoru, ispred državnih institucija.

Ovo je za Klix.ba potvrdila i Indira Smajlović, predsjednica Udruženja nezaposlenih Otium, pojasnivši kako će se najprije ovaj problem pokušati riješiti na drugačiji način.

"S obzirom na to da je u ovom slučaju sve urađeno po Zakonu koji je na snazi još od 2005. godine, upravo radimo na Inicijativi za Izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, prema kojem se nezaposlenim ne smatra onaj ko ima mjesečna primanja veća od 208 KM", kazala nam je Smajlović.

Kako je dalje dodala, pomenutu inicijativu će uputiti Vladi FBiH, a potom i Parlamentu FBiH.

"Ukoliko ovo ne urodi plodom, svi nezaposleni će izaći na ulice jer je besmisleno da vas smatraju zaposlenim ako imate primanja od 208 KM koja nisu dovoljna ni za plaćanje stanarine i da pri tome nemaju ni zdravstvenog osiguranja", kazala nam je Smajlović.

Oni su marginalizovana grupa stanovnika FBiH, grupa koja u Kantonu Sarajevo, prema posljednjim informacijama Službi za zapošljavanje KS, ima 71.601 osobu.

Ovaj pokušaj, smatraju u Otiumu, jeste nastojanje vlasti da se na ovaj način prividno smanji broj nezaposlenih.

"Radite to otvaranjem novih firmi, obnavljanjem i izlaskom iz stečaja postojećih, smanjite administraciju, plate i beneficije državnim službenicima, napravite uštedu koju možete iskoristiti da se potiče zapošljavanje… Nezaposlenima je svakako dovoljan problem što nemaju posao, neće valjda ostati i bez zdrastvenog osiguranja, te ga u slučaju potrebe plaćati? U svim zemljama svijeta nezaposlene osobe imaju naknadu od države u iznosu čak i do 500 eura dok se ne zaposle, ali, iako težimo Evropi, umjesto da ulažemo u nezaposleni kadar, školujemo ga i stvaramo ga sposobnim za ostvarivanje novih vrijednosti, mi im čak oduzimamo i “zdravlje”!, poručili su iz ovog Udruženja.