Održali zvanični sastanak
0

Netipična saradnja u Tuzli: SDP-ov gradonačelnik i SDA-ov premijer žele skupa unaprijediti grad soli

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
U Gradskoj upravi Tuzle danas je održan zajednički sastanak gradonačelnika Zijada Lugavića i premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića. Na ovaj način ozvaničena je netipična saradnja SDP-ovog gradonačelnika i SDA-ovog premijera za koju tvrde da postoji od ranije.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić skupa s članovima vlade danas je posjetio Gradsku upravu Tuzle, u kojoj se sastao sa gradonačelnikom Zijadom Lugavićem i njegovim saradnicima. Prvi je ovo zvanični sastanak, a tom prilikom su otvorena brojna pitanja.

Netipičan je ovo sastanak, uzmemo li u obzir stranačka opredjeljenja Halilagića i Lugavića, to jeste članstvo u SDA-u, odnosno SDP-u. Kantonalni premijer ističe da se ovime napravio jedan iskorak kojim se u fokus stavljaju građani.

"Nažalost, živimo u vremenu kada se te stvari potenciraju i tretiraju na takav način. Ali, mislim da je došlo vrijeme da postanemo odgovorniji prema građanima, a manje prema političkim subjektima koji su nas delegirali na ove pozicije. Činjenica je da je sve izraženija potreba da razgovaramo i tražimo zajednička rješenja u smislu napretka konkretno Tuzle i Tuzlanskog kantona, a od kojeg će najveći benefit imati građani", kazao je Halilagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Tokom sastanak govorilo se o brojnim temama.

"Kada su u pitanju značajni infrastrukturni projekti koje Vlada planira realizirati u narednom periodu na području Tuzle su rekonstrukcija zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, čime ćemo onaj ružni prizor na Slatini zamijeniti jednim reprezentativnim objektom. Također, planirano početi i generacijski projekat izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli što će dati poseban podstrek razvoju tog urbanog dijela grada", naveo je Halilagić.

Halilagić i Lugavić tvrde da njihova saradnja traje duži vremenski period, a komunikacija se odvija na svakodnevnom ili sedmičnom nivou. Kroz komunikaciju, dodao je Lugavić, su razmjenjivali mišljenja o raznim problemima koje muče grad i Tuzlanski kanton. Na kraju je sve ozvaničeno sastankom.

"Trenutna Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Halilagićem i Gradska uprava u fokusu imamo samo građane i građanke grada Tuzle i Tuzlanskog kantona i njihove potrebe za njihovim kvalitetnijim životom, radom, zdravstvenim i obrazovnim sistemom. Danas smo otvorili veliki broj pitanja s obje strane na koja želimo naći zajednički imenilac i definisati zajedničke pravce rješavanja tih problema. Mislim da smo na pravom tragu da takve dogovore postignemo", naglasio je Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zaključeno je da će nakon današnjeg sastanka, kojim je napravljen pomak, gradske službe i resorna kantonalna ministarstva u narednom periodu nastaviti djelovati u skladu sa inicijativama.