Ministarstvo sigurnosti
9

Nešić uoči protesta na entitskoj liniji: Svi koji budu izazivali incidente biti će procesuirani

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić kazao je da je razgovarao sa ministrima unutrašnjih poslova RS-a i FBiH Sinišom Karanom i Ramom Isakom te da je dobio garancije da će skupovi proći mirno.

"Dogovorili smo se da poštujemo Zakon i naše nadležnosti. One jasno kažu ko je za šta odgovoran. Entitetska linija postoji. U okviru Republike Srpske nadležan i odgovoran je MUP Republike Srpske i tu nema šta da radi federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ono što sam čuo od gospodina Isaka je da će oni učiniti sve sa svoje strane da ne dođe do bilo kakvih incidenata, da je ponudio pomoć kantonalnim MUP-ovima od strane Federalne Uprave i da su čvrsto opredjeljeni za mir", kazao je Nešić.

Rekao je da su se usaglasili da će bilo ko da pokuša da izazove incident da bude procesuiran od policijskih agencija u skladu s nadležnostima.

"Poštujemo nadležnosti, poštujemo zakonska ovlašćenja, sva trojica vjerujemo da će skup proći mirno, a na kraju krajevu tu su policijske snage da obezbijede mirno održavanje skupa. Vjerujem i Siniši Karanu i Ramu Isaku, a još jednom da kažem da me Ramo Isak danas uvjerio da će učiniti sve sa strane FBiH da izbjegnu bilo kakav incident", kazao je Nešić.

Rekao da zna da će Srbi mirno i dostojanstveno "iskazati svoje nezadovoljstvo posljednjim odlukama Tužilaštva BiH i pokazati podršku predsjedniku RS-a".

Također pozvao je Tužilaštvo BiH da odustane od procesuiranja Milorada Dodika.

Poručio je da vjeruje u snagu federalnog MUP-a i MUP RS-a i snagu institucija BiH da ne dođe do bilo kakvog kontakta.

"I nama u Republici Srpskoj se ne sviđaju mnogi mitinzi koji se održavaju u FBiH, pa nismo pokušali da ih onemogućimo ili zabranimo bilo kome da izrazi svoju volju", rekao je Nešić