BiH
128

Nermin Nikšić za Klix.ba: Vanredni izbori jedini izlaz iz ovog ćorsokaka

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kaže za Klix.ba kako očekuje da se Vlada FBiH izjasni o inicijativi zastupnika za izglasavanje nepovjerenja te da nakon toga o ovoj inicijativi raspravlja i Parlament FBiH.

"U ovom trenutku nije bitno da prikupljamo podršku zastupnika da glasaju za ili protiv ove inicijative. Bitno je da se vidi ko su zastupnici koji su spremni da nastave davati podršku ovakvoj Vladi FBiH i ovakvom stanju a ko su oni koji žele mijenjati stvari”, kaže Nikšić.

Nikšić kaže da, ako Parlament izglasa nepovjerenje Vladi FBiH, onda će biti vrlo jasno da više ne postoji parlamentarna većina ali ni Vlada FBiH.

“Ako Vlada i tada nastavi da radi po svom onda je jasno da imamo potpuno nelegalno stanje u FBiH. Inače mislim da je jedini pravi izlaz iz svega ovoga stvaranje pretpostavki za održavanje vanrednih izbora”, smatra Nikšić.

Kako Klix.ba saznaje uskoro bi mogla biti zakazana hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi se trebalo razmatrati nekoliko zakona koje će uputiti Vlada FBiH u proceduru a koji se tiču reformske agende.

“Mi smo i danas tražili da se održi vanredna sjednica oba doma Parlamenta FBiH gdje bi Vlada FBiH prezentirala tu reformsku agendu. Međutim, oni ne pokazuju ni želju ni volju za tim i niko nema pravo tražiti da neko na prazno podržava njegove želje i prohtjeve. I danas smo na sjednici Doma naroda mi iz SDP-a podržavali neke zakone i mi ćemo tako i nastaviti”, kaže Nikšić.

Nikšić dodaje da se Vlada FBiH najviše bavi kadrovskom politikom što, prema njemu nije sporno, ali se moraju poštovati zakoni i procedure.

Nikšić se danas sastao i s predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem. Kako kaže nije se razgovaralo o procesu ujedinjenja ljevice jer kafana nije mjesto za takvo nešto.

“Pričali smo o mnogo stvari, a posebno o najavljenom referendumu u RS-u. Razgovarali smo o stvaranju jednog bloka stranaka koji je spreman da se suprotstavi tome. I u SDP-u i u DF-u predstoji izborni proces i kongresi tako da je rano još govoriti o ujedinjenju ljevice”, kaže Nikšić.