Težak mandat
81

Nenadić odlazi iz politike, a gdje karijeru nastavljaju ministri iz "pandemijske" vlade KS

G. M.
Kapidžić, Nenadić i Jusko (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Kapidžić, Nenadić i Jusko (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Nakon što je nova Vlada Kantona Sarajevo ranije ovog mjeseca stupila na dužnost, prestao je mandat premijeru i ministrima koji su vodili kanton u veoma teškoj, pandemijskoj godini.

Ta Vlada je preuzela dužnost 3. marta 2020. a razriješena je 5. januara ove godine. Njihov mandat obilježen je zdravstvenom i ekonomskom krizom koju je donijela pandemija koronavirusa.

Bili su pod stalnim, žestokim pristiskom javnosti ali i onim nevidljvim - od lidera političkih stranaka koje su formirale vlast.

Pokušali smo saznati gdje će članovi “pandemijske” vlade KS nastaviti karijeru. Neki od njih su nam rado odgovorili dok se drugi nisu željeli oglasiti ni nakon brojnih poziva i poruka.

Na premijeru Mariju Nenadiću bio je najveći pritisak tokom pandemije. Stoga mu je, očito, dovoljno politike. Kako nam je kazao, ne planira nastavak karijere u javnom sektoru.

“Planiram ići u privatni sektor, odnosno u privredu. Namjera mi je otići iz javnog sektora”, kazao nam je Nenadić.

Mario Nenadić: Ide u privatni sektor (Foto: D. S./Klix.ba)
Mario Nenadić: Ide u privatni sektor (Foto: D. S./Klix.ba)

Dodao je da je već “u pregovorima” o novom radnom mjestu, ali nije mogao reći o kojoj kompaniji je riječ.

Poznati arhitekta Faruk Kapidžić obavljao je dužnost ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Naoročito se istaknuo svojim protivljenjem novih gradnji visokih zgrada u Sarajevu koje bi dodatno pogoršale problem zagađenja.

Na naše pitanje hoće li, nakon pada Vlade, nastaviti s političkom karijerom, kazao je da se nije ni bavio politikom te da je “ovo bila stručna pozicija”.

“Bavio sam se isključivo stukom i pričao sam ono što sam vidio, što ne znači da sam političar. Da sam političar, izgledalo bi to malo drukčije. Prema tome, mogu se i dalje baviti samo strukom. Da li će me SDA ponovo angažovati na neku funkciju u smislu stručnog obavljanja - to ne znam. Ako bude bilo potrebe možda ću prihvatiti, ali napominjem da se samo bavim strukom”, naglasio je Kapidžić.

Jedan od najistaknutijih ministara bio je Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova. Jusko nam je kazao da u ovom momentu koristi godišnji odmor i da još nije odlučio u kojem pravcu će se kretati njegova profesionalna karijera.

“Ovo vrijeme ću iskoristiti da izvršim jednu ličnu reviziju svega onoga što sam radio u proteklim godinama i na osnovu toga ću donijeti odluku čime želim da se bavim u narednom periodu”, naglasio je Jusko.

Ismir Jusko: Trenutno na odmoru (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ismir Jusko: Trenutno na odmoru (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Nihada Glamoč, koja je bila ministrica komunalne privrede i infrastructure, kazala je da se, nakon smjene Vlade, vraća na svoje radno mjesto.

“To je pomoćnik direktora za tehnička pitanja u Sarajevogasu”, pojasnila je Glamoč.

Na stari posao bi se trebala vratiti, kako saznajemo, i Jasna Agić, a to je Agencija za policijsku podršku BiH gdje je prije mandata u Vladi KS bila šefica Odsjeka za finansijsko-računovodne poslove.

Čovjek koji je bio prvo jedne nacionalnosti pa druge, prvo ministar privrede, a zatim i ministar zdravstva Draško Jeličić čini se da će se, do penzije, vratiti u kompaniju Šipad Holding gdje je u sektoru šumarstava i prerade drveta radio prije nego što će doći na ministarsku poziciju.

Ima i onih koji odlaze u penziju, tačnije vraćaju se. Takav je slučaj ministra za boračka pitanja Hajrudina Grabovice.

"Ja sam bio u penziji 13 godina prije neko što sam došao nam mjesto ministra, i sada me opet penzija čeka. To mi je status zagarantovan, a za ostalo još je rano. Ne mogu ništa reći”, naglasio je Grabovica.

Na upit da li isključuje mogućnost ponovnog političkog angažmana, on kaže da smo “svi pozvani da damo svoj doprinos, a naročito u oblasti boračke populacije”.

“Mislim da tu ima prostora da se borimo za ljude koji su učinili najviše da opstane država Bosna i Hercegovina”, ističe Grabovica.

U penziju bi još mogla i Mersa Kustura, bivša ministrica pravde i uprave KS, no s obzirom na to da je prije ove pozicije bila pravnica u Općini Novi Grad, njeno mjesto bi je moglo i tamo čekati.

Ministar koji je možda i najviše skrenuo pažnju na sebe u proteklom mandatu je Anis Krivić, koji je vodio sektor obrazovanja.

On nije odgovorio na našu poruku s pitanjem gdje nastavlja karijeru, ali znamo da je prihvatio mandat vijećnika u Starom Gradu Sarajevo. Osim toga, danas je iz SBB-a objavljeno i da je Krivić novi politički direktor stranke.

U javnosti je jedno vrijeme, zbog nespretnih izjava o institucijama koje su bile u okviru njegovog sektora, popularizovan i tadašnji ministar kulture i sporta Kenan Alikadić. Ovaj sportista ima svoj Karate klub "SAMBON", no i bez toga za njega nema previše brige jer će, ukoliko nije do sada, vrlo vjerovatno već negdje biti preraspoređen.