BiH
0

Nekoliko hiljada demobiliziranih boraca na protestima ispred zgrade Vlade FBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nekoliko hiljada demobiliziranih boraca okupilo se danas u Sarajevu na protestima ispred zgrade Vlade Federacije BiH u organizaciji Saveza demobiliziranih boraca FBiH zbog nepoštivanja zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

Obraćajući se prisutnima predsjednik Saveza Mehmed Šišić kazao je da Savez nikada nije bio jači i jedinstveniji, iako ih vlast pokušava razjediniti. Ponovio je da se traži da najodgovorniji za ovakvu situaciju odu, jer borci su im dali mjesto i oni će im to mjesto i oduzeti.

"Mi smo izgubili zdravlje, a oni će izgubiti fotelje“, poručio je Šišić.

Kazao je da je jučer nudio rješenja i da danas moraju znati kada će biti isplata naknada koje demobiliziranim borcima pripadaju po ovom zakonu.

Predsjednik Skupštine saveza Munir Karić ponovio je ranije zahtjeve Skupštine. Skupština je zatražila i isplatu naknada za vrijeme nezaposlenosti boraca, zatim potpunu primjenu zakona o pravima demobiliziranih boraca i vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH o ovom pitanju i implementaciju projekta jedan zakon jedan fond.

Ukoliko se ovi zahtjevi ne usvoje borci traže ostavke predsjednice FBiH Borjane Krišto, potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, ministra finansija FBiH Vjekoslava Bevande, federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića i federalnog ministra za socijalna pitanja Perice Jelečevića.

Također je najavljeno da će se protiv svih koji nisu implementirali zakon sutra biti podnesene krivične prijave.