BiH
91

Nekada najmoćnija stranka u BiH sada ima samo 10 zastupnika u 15 skupština

Piše: N. Novalić
Haris Silajdžić na predizbornom skupu 1996. godine (Foto: AFP)
Haris Silajdžić na predizbornom skupu 1996. godine (Foto: AFP)
Stranka za BiH osnovana je u aprilu 1996. nakon što je nešto ranije Haris Silajdžić napustio Stranku demokratske akcije (SDA). Godinama je SBiH bila među najjačim strankama, a u jednom trenutku se moglo kazati da je to i najjača stranka u BiH. Ipak, danas, uoči 19. godišnjice osnivanja, Stranka za BiH skoro da ne postoji na političkoj sceni.

Na prvim izborima na koje je ova stranka izašla osvojili su zapažen rezultat, ali su ipak bili daleko iza SDA s kojom se SBiH godinama borila za naklonost biračkog tijela, uglavnom onog bošnjačkog.

Na izborima 1996. Stranka za BiH imala je svog kandidata za člana Predsjedništva. Haris Silajdžić suprotstavio se Aliji Izetbegoviću (SDA) i osvojio je 124.396 glasova. Bio je drugoplasirani kandidat, ali je osvojio znatno manje glasova nego Izetbegović. SBiH je na izborima za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH osvojila 93.816 glasova, što je bilo dovoljno za dva zastupnička mjesta. Na izborima za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH osvojili su 98.207 glasova, odnosno 10 mjesta.

Uspjeh i rast stranke

Prvi značajniji uspjeh SBiH ostvarila je 2000. godine kada je na skoro svim nivoima uspjela osvojiti blizu 15 posto glasova. Zajedno sa SDP-om predvodila je Alijansu za promjene. No, nakon što je Alijansa za promjene doživjela poraz na izborima 2002. SBiH je uspjela opstati na vlasti i u narednom periodu. Faktički, punu deceniju je ova stranka, u različitom kapacitetu, bila dio vlasti.

No, pravi rezultat SBiH ostvarila je tek 2006. godine. Prije izbora SBiH uspjela je srušiti izmjene Ustava BiH, odnosno “aprilski paket”, a na izborima su postali vjerovatno najmoćnija stranka u BiH. Haris Silajdžić “potukao” je Sulejmana Tihića (SDA) osvojivši 350.520 glasova. Tihić, koji je u prethodnom mandatu bio član Predsjedništva BiH, osvojio je dvostruko manje.

Predizborni plakat Stranke za BiH, izbori 2002. godine (Foto: AFP)
Predizborni plakat Stranke za BiH, izbori 2002. godine (Foto: AFP)

I na drugim frontovima SBiH je skoro sustigla svog vječitog rivala SDA. Na izborima za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH osvojili su 196.230 glasova, odnosno sedam mandata, dok je SDA osvojila samo 20-ak hiljada više.

Na izborima za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH SBiH je osvojila 190.148 glasova, odnosno 24 mandata, dok je SDA osvojila samo 25.000 glasova više. Tada su ove dvije stranke formirale koaliciju u kojoj su bukvalno podijelile vlast.

Kazna koja je morala stići

Razočarani neispunjenim obećanjima, birači su već 2010. kaznili SBiH. Silajdžić je osvojio samo 117.240 glasova u utrci za Predsjedništvo BiH i bio je tek trećeplasirani kandidat, dok je Bakir Izetbegović osvojio 162.831 glas. Na izborima za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH osvojili su 74.004 glasova što je bilo dovoljno za dva mandata. Za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH osvojili su 78.086 ili devet mandata.

Prava kazna stigla je tek na izborima u oktobru 2014. Stranka za BiH nije ni imala kandidata za člana Predsjedništva BiH, a na izborima za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH osvojili su samo 25.677 glasova, što je značilo da prvi put nakon osnivanja SBiH neće imati zastupnike u najvišem zakonodavnom tijelu u BiH. Predsjednik stranke Amer Jerlagić osvojio je samo 3.093 glasa te ni on nije uspio ući u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Za Parlament Federacije BiH SBiH osvojila je samo 32.790 glasova, što je bilo dovoljno za samo tri mandata. Neke od vedeta SBiH iz ranijeg perioda doživjele su potpuni fijasko. Beriz Belkić osvojio je samo 1.411 glasova i nije prošao u Parlament Federacije, dok je Gradimir Gojer osvojio samo 391 glas. Stranka za BiH nema zastupnike ni u KS, USK, SBK, HNK, dok u TK imaju tri, te u BPK i ZDK po dva zastupnika.

Tako je SBiH spala samo na 10 zastupnika u svih 15 zakonodavnih skupština u BiH. Stranka će u aprilu obilježiti i 19. godišnjicu postojanja, a ove godine bi trebao biti održan i stranački kongres. Ako stranka opstane do kongresa.