Radovi na čekanju
69

Neispunjeno obećanje: Ništa od otvorenja Centra za autizam u Tuzli, fali 210.000 KM

Piše: A. K.
(Foto: A. K./Klix.ba)
Od najavljenog završetka radova na izgradnji Centra za autizam u Tuzli u oktobru ove godine još uvijek nema ništa. Ove godine je osigurano 340.000 KM za nastavak izgradnje centra, ali od tada do danas nije ukovan ni klin u objekt koji će biti od velikog značaja za osobe s autizmom i njihove roditelje koji se o njima brinu 24 sata dnevno.

Priča o izgradnji Centra za autizam u tuzlanskom naselju Bukinje, inače prvom ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, počela je 2015. godine, a do danas je izgrađen samo depandans i sada je potrebno renovirati postojeću zgradu u kojoj bi boravili štićenici s područja naše zemlje.

Za ovo je potrebno skoro 550.000 konvertibilnih maraka. Od tog iznosa Vlada FBiH i Grad Tuzla su osigurali ukupno 200.000 KM, ali taj novac još uvijek nije utrošen. Radovi su već duži vremenski period na čekanju, a kada će biti nastavljeni još uvijek je nepoznanica.

Premijerovo obećanje nije ispunjeno

Završetak radova do oktobra ove godine najavio je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović prilikom obilježavanja Svjetskog dana autizma, ali da obećano nije ispunjeno uvjerila se ekipa portala Klix.ba koja je posjetila lokalitet na kojem će postojati budući centar.

"Suljkanović je obećao da bi centar trebao biti završen u oktobru ove godine, međutim, do danas nije urađeno ništa. Kao udruženje smo se trudili da osiguramo sredstva koja nam nedostaju, prvenstveno od Vlade FBiH i lokalne zajednice. Dosad je prikupljeno 340.000 KM, a sada nam fali još 210.000 KM. Prema našim informacijama, određene općine u TK će nam pomoći iz svojih budžeta i nadamo se da će ta sredstva biti operativna do februara iduće godine", kaže za Klix.ba predsjednik Udruženja Urdosa Meho Sadiković koji je i jedan od inicijatora osnivanja Centra za autizam u Tuzli.

Glavnog krivca Sadiković vidi u Kantonalnoj vladi koja, prema njegovim riječima, nije uradila ništa kada je riječ o izgradnji Centra za autizam.

"Izuzetno teško nam pada ovakav odnos Vlade Tuzlanskog kantona koju ovim putem i prozivamo. Sramotno je da centar još uvijek nije završen, a nakon što se to desi zasigurno će biti na ponos cijele BiH, jer će biti prvi ovakve vrste u našoj zemlji", ističe Sadiković koji iz ugla roditelja osobe s autizmom nastavlja da će ova ustanova biti od velikog značaja, kako za oboljele tako i za članove njihovih porodica.

Ministrica Memić: Svjesni smo potrebe postojanja centra

S druge strane, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak TK Sandra Memić u razgovoru za Klix.ba kaže da su opravdana iščekivanja za što skorijim otvorenjem centra, jer su svi svjesni potrebe za njegovo postojanje.

"Iz tih razloga optimizam je prisutan sve vrijeme. Međutim, moramo imati u vidu činjenicu da iznos koji je do sada prikupljen za ove namjene nije dovoljan da bi se centar zvanično otvorio. Imajući u vidu i činjenicu da je Vlada TK izgubila donatora još 2016. godine i da u ovom periodu nije uspjela pronaći partnera za nastavak izgradnje, dodatno je otežalo cjelokupne aktivnosti na nastavku izgradnje", kaže nam Memić.

Kako je istakla, na osnovu usvojenog Elaborata o društvenoj opravdanosti izgradnje centra iz kantonalnog budžeta do sada je za izgradnju centra izdvojeno 300.000 KM.

"Nakon izrade projektne dokumentacije, provedenih procedura i odabira izvođača, početkom februara 2015. godine uveden je izvođač radova na mjesto gdje je dobijena dozvola za gradnju od Grada Tuzla, predata potrebna dokumentacija, odnosno glavni revidirani projekt te je na osnovu toga izrađen objekt (depadans) koji je završen 22. juna 2015. Budući da od Humanitarne organizacije Hilswerk Austria nisu osigurana neophodna finansijska sredstva, odnosno nisu ispunjene obaveze propisane memorandumom o razumijevanju i generalnog sporazuma, zaključkom Vlade TK od 26. decembra 2016. prekinuta je daljnja saradnja s ovom organizacijom", navodi Memić.

Istom odlukom Vlada TK je zadužila Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstvo zdravstva da u narednom periodu poduzmu mjere i aktivnosti na iznalaženju donatora u našoj zemlji i inozemstvu koji bi pomogli završetku izgradnje Centra za autizam.

"Osim ovih sredstava Vlada TK je i u budžetu za 2018. godinu planirala iznos od 100.000 KM za nastavak izgradnje centra. Sredstva planirana za te namjene bit će izdvojena na namjenski račun. U ovoj godini je prikupljeno više sredstava nego u prethodnim godinama, što je svakako afirmativno i nadamo se pozitivnom odgovoru našeg potencijalnog donatora kada je riječ o preostalim sredstvima neophodnim za završetak centra te da se na taj način ovaj projekt privede kraju", kaže Memić.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK je u proteklih nekoliko mjeseci pokrenulo i proceduru prikupljanja novčanih sredstava i s Humanitarnom organizacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata Sharjah Chrity International, od kojih se očekuje povratna informacija.

U Bosni i Hercegovini ne postoji referalni centar za autizam, nema nijedan specijalizirani dijagnostički tim i odjel za autizam. Upravo iz ovog razloga osnivanje Centra za autizam, a time i osiguranje adekvatnog tretmana i pomoći osobama s autizmom je glavni uslov za ostvarivanje njihovih prava koja su itekako narušena.