BiH
371

Intervju / Nedžad Ajnadžić: Za četiri godine realizirat ću 118 projekata u Općini Centar

Razgovarao: S. H.
Nedžad Ajnadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedžad Ajnadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zajednički kandidat koalicije SDA-SBB za načelnika Općine Centar na predstojećim izborima Nedžad Ajnadžić u razgovoru za Klix.ba objašnjava koji su to projekti koje planira realizirati ukoliko ga građani izaberu za načelnika. Naglašava da je pred sebe postavio ambiciozan cilj, a to je realizacija 118 važnih projekata.

Šta ćete novo ponuditi građanima Općine Centar i čime niste bili zadovoljni u radu još uvijek aktuelnog načenika?

Općina Centar, kao najrazvijenija općina u državi, godinama se zalaže za razvoj i unapređenje usluga i uvjeta življenja građana. Svaka aktivnost zasnovana je na pridonošenju razvoju naše zajednice te se radi isključivo u korist svih stanovnika općine Centar.

Kada govorimo o budućim planovima, onda je svakako činjenica koju često ističem realizacija projekata za djecu i mlade. Za mlade je predviđen projekat IT inkubator koji bi trebao primiti studente koji raspolažu dobrim IT predispozicijama te im uz kompetentan kadar ljudi, osigurati proces certifikacije za programere. Tražit ćemo sposobne i funkcionalne pravne osobe i s njima u saradnji osmisliti projekat podrške za zapošljavanje putem Zavoda za zapošljavanje, kako bi se mladim ljudima osigurali plaćeni doprinosi u kompanijama u kojima su zaposleni.

Budžetsku stavku za samozapošljavanje mladih ljudi ćemo povećati, a posebno za one koji budu željeli izgraditi sopstveni biznis. Stipendirat ćemo osnovce, srednjoškolce i studente te uvesti stipendije za deficitarne kadrove, magisterij i postdiplomski studij. Jedini uvjet koji će morati ispunjavati jeste, da budu registrovani na području općine Centar. Pitanje pasa lutalica u saradnji s nadležnim kantonalnim strukturama vlasti rješavat ćemo u što kraćem periodu.

Bilo bi najbolje da ovo važno pitanje rješavamo harmonizirano sa svim lokalnim zajednicama u Kantonu, naravno uz neposredni angažman kantonalnih struktura. Ukoliko ne bude cjelovitog rješenja, onda će Općina Centar tražiti samostalno rješenje, u skladu sa zakonskim procedurama. Svakako, uz gore navedeno i dalje ću biti velika podrška socijalno ugroženim, boračkoj populaciji i penzionerima. Zalagat ću se za izgradnju i realizaciju još sličnih projekata kakav je Centar za zdravo starenje.

Naravno, radit ćemo na projektu sufinansiranja nabavke lijekova za penzionere koji nisu na esencijalnoj listi. Također, u planu nam je i izgradnja doma za stare osobe, odnosno penzionere u blizini Kliničkog centra Sarajevu. U narednom periodu trudit ću se da ubrzam razvoj općine Centar te na najbolji mogući način iskoristim sve prijedloge i sugestije svog prethodnika Dževada Bećirevića, a sve radi dobrobiti cjelokupnog stanovništva i kvalitetnijeg načina življenja.

Koji su glavni potencijali Općine Centar koje planirate razvijati ukoliko postanete načelnik?

Promjene su dio razvojnog procesa, a plan i program moje vizije razvoja građanima će svakako biti predočen u skorijoj budućnosti. U svakoj mjesnoj zajednici postoje problemi s kojima se građani svakodnevno suočavaju. Kao predsjedavajući Općinskog vijeća nastojao sam u svakodnevnom kontaktu sa stanovnicima, predsjednicima i članovima vijeća mjesnih zajednica te na zborovima građana saznati šta je to što oni žele da općinska administracija uradi.

Smatram da je razgovor sa građanima najbolji način kako definisati koji su to projekti na određenom području koji se mogu uraditi i olakšati svakodnevni život stanovnika. Namjera mi je da, ako mi se pruži prilika da postanem načelnik najrazvijenije općine u državi, svakako pažnju posvetim i većem iskorištenju potencijala koji nude poslovni prostori u vlasništvu Općine Centar, kao i širenju, te unapređivanju turističkih potencijala koji su od velikog značaja za svakog stanovnika naše općine, ali i države.

Ovdje posebno naglašavam potencijale našeg najljepšeg vodopada Skakavca, kao veoma značajnog turističkog potencijala, kako za strance koji posjećuju našu zemlju, tako i za sve građane Bosne i Hercegovine.

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji će doprinijeti obogaćivanju turističke ponude, a kojem posvećujemo posebnu pažnju, je sportsko-rekreacioni centar sa hotelskim kompleksom Vranjače. Bavit ćemo se i infrastrukturom i unapređivanjem razvoja institucija za kulturu i sport, kao značajnog segmenta u društvenoj sferi življenja.

Puno je kapitalnih projekata koje ćemo realizovati, a bit će i puno investicija. U mom četverogodišnjem mandatu u planu je realizacija 118 projekata koji će biti motor razvoja, a koji su od velikog značaja za građane ne samo općine Centar, već i cijeloga grada. Kazat ću samo da će građani, ako ja budem izabran za čelnog čovjeka, promjene osjetiti već u prvih nekoliko mjeseci mog mandata. Detaljniji pregled svih projekata koje sam planirao realizovati građani mogu pogledati na oficijelnoj web stranici www.nedzadajnadzic.com.

Na koji način planirate zasnivati odnos građanin-načelnik?

Svjestan sam činjenice da pred izbore svi kandidati puno obećavaju, ali često se desi da data obećanja ne ispune ili ih pak realiziraju polovično. Ako mi se ukaže povjerenje obećavam da ću već od prvih dana početi raditi aktivno i istrajno na ispunjavanju svega što predstavljam kao prioritete u okviru svoje kampanje. Iza mene je veliko iskustvo koje ne treba potcijeniti, a predan rad je sastavni dio moje svakodnevnice.

Ono što je meni prioritet je da radimo kontinuirano sa građanima, jer su oni ti koji su dali glas za nas, naš rad, i smatram da povjerenje koje nam pruže moramo i opravdati. U suštini, u fokusu mog interesovanja i pažnje biti će svaki stanovnik općine Centar, te ću, ako budem izabran za načelnika, svoje vrijeme posvetiti razgovorima s njima, gdje ćemo ustanoviti sve probleme i gdje ću se istinski posvetiti njihovom rješavanju. Svaki čovjek zaslužuje istu pažnju, te ću, ako mi se pruži prilika, svojim primjerom to i pokazati.

Sve ono što su građani istakli kao problem, obećavam da ćemo prioritetno i u najkraćem mogućem roku rješavati. Komunikacija sa građanima je veoma bitna i zbog toga ću se zalagati da što više vremena provedem razgovarajući sa njima, što kroz unaprijed utvrđene termine prijema stranaka, što putem zborova građana kojima namjeravam prisustvovati.

Važno je da se administracija približi građanima i njihovim zahtjevima, te građani administraciji. Potrebno je da se ubrza realizacija njihovih zahtjeva, odnosno skrati vrijeme čekanja na rješavanje. Zbog toga ćemo u sjedištima svih mjesnih zajednica osigurati informatizaciju i uvezivanje s predstavnicima općinske administracije koji brinu o saradnji sa lokalnim nivoom općine.

Pred sebe sam postavio ambiciozan cilj, odnosno niz programa i projekata koje u naredne četiri godine želim realizovati, a koje će u konačnici rezultirati boljim standardom života mojih sugrađana i bržim razvojem općine Centar.

Šta je ključni problem općine Centar i kako ga namjeravate riješiti?

Prije svega želim podsjetiti da sam u proteklom periodu obavljao funkciju dopredsjedavajućeg i predsjedavajućeg Općinskog vijeća, tako da sam dobro upoznat s aktuelnom situacijom u općini Centar. Jedan od važnih projekata koji smo započeli i s kojim ćemo nastojati održati tu vrstu kontinuiteta, jeste konačno rješavanje veoma bitnog i velikog problema na području Nahoreva, a to je vodosnabdijevanje.

Istakao bih da je započeta tenderska procedura za odabir najpovoljnijeg izvođača radova i nadam se da ćemo problem vodosnabdijevanja Nahoreva, Nahorevskih brda, Selja, Poljina i ostalih okolnih naselja u narednom periodu uspješno realizovati. Smatram da smo poduzeli puno i konačno nakon 14 godina mislim da je ovaj saziv Općinskog vijeća i Općinske administracije zajedno s Općinom Stari Grad i Gradskom upravom učinio dodatni napor da se ova aktivnost dovede do kraja. Moja očekivanja su da ćemo početi izvođenje radova uskoro.

Ne postoji nijedna prepreka koja može zaustaviti realizaciju ovog projekta. Još jedan od važnih razvojnih projekata koje bih ovom prilikom istakao jeste nastavak izgradnje centara za zdravo starenje. Pored ovih projekata, također cilj je rješavanje saobraćaja u mirovanju, gdje smatram da trebamo osigurati više parking prostora gradeći konstruktivne objekte i to: garaža kod Narodnog pozorišta, garaža na Ciglanama te garaža u ulici Franca Lehara.

Kada je rojč o prijevozu, želimo u dogovoru sa Grasom, ili bez njega, riješiti ovaj problem i to na području Soukbunara, Nahoreva, Panjine Kule i Koševskog Brda. Naravno tu je i problem pasa lutalica koji je globalni problem na nivou cijele države, ali o rješavanju ovoga problema govorio sam već prethodno.

Također, kosi lift na području Ciglana je projekat kojem ćemo pristupiti veoma ozbiljno, kao i sportsko igralište na Panjinoj Kuli. Također, u fazi smo i potrage za savremenim arhitektonskim rješenjem te kvalitetnim investitorom iz inozemstva po pitanju rješavanja stadiona Koševo. Značajno je definirano ulaganje napora u traženju kredibilnih investitora i određivanje načina, odnosno moguće forme zajedničkog investiranja i to po principu zakonski mogućih rješenja, koncesija ili javno-privatnog partnerstva u kojem lokalna zajednica naravno mora definirati svoj prioritetni interes.

Želimo da se sve važne utakmice reprezentacije naše zemlje odigravaju na stadionu Koševo.

Šta Vas kao kandidata preporučuje za načelnika?

Trudit ću se da u radu budem pravedan i kompetentan, jer sam, moram istaći, jedan od boljih poznavalaca problema i izazova na području općine Centar. U skladu s tim je i koncipiran plan mog rada u naredne četiri godine, ako bi mi se pružila prilika za to.

Taj program rada veoma je složen, ozbiljan, izvodljiv i realan te korespondentan s aktuelnim regulacionim i urbanističkim planovima. Ono što mogu istaći jeste da uveliko radim sa svojim timom i ono što mogu u ovom momentu obećati jeste nastavak razvoja, veća brzina i obim razvojnih aktivnosti. Diskurs razvoja će ostati isti po svojoj formi, ali će biti promjena u suštini.

Ono što je meni važno u budućem radu i ono što bih postavio kao prioritetno u slučaju da dobijem glas građana, jesu mladi. Oni su u fokusu mog plana djelovanja i projekata koje planiram implementirati. Povećat ćemo broj pripravnika za mlade u Općini Centar i općinskoj administraciji i sarađivat ćemo sa Zavodom za zapošljavanje. Ovom prilikom bih čitaocima i građanima općine Centar poručio da se uključe u proces evaluacije i izbora najboljeg mogućeg rješenja za načelnika Općine. Da insistiraju i traže efikasnije funkcionisanje lokalne zajednice i brže djelovanje općinske administracije.

Normalno je da zahtijevaju da administracija Općine bude bliža građanima i njihovim potrebama. Imam iskustvo, znanje, odličan tim sposobnih i obrazovanih ljudi, posvećen sam poslu i znam u moru različitih prijedloga i sugestija, prepoznati zajednički interes u korist svih građana.