BiH
0

Nedžad Ajnadžić ugostio investitora iz Katara

Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo Nedžad ugostio je delegaciju multidisciplinarne kompanije Architecture & Planning Group – APG koju su činili Mohamed Nabil Leilah, izvršni direktor podružnice u Kataru i Jasminka Ušanović, direktorica podružnice u Sarajevu.

Ovom prilikom su predstavljeni veliki investicijski projekti za koje je Općina Centar pokrenula proceduru izrade projektne dokumentacije.

"Moja namjera dolaska u Sarajevo prvenstveno je bila otvaranje podružnice ovdje i sa zadovoljstvom želim kazati da smo u tome i uspjeli. Podružnica funkcioniše već pune dvije godine. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati više interesa i više ulaganja u ovu zemlju. Najvažnije je da strani investitori dobiju saznanja da je sigurno investirati u Sarajevo, jer mnogi imaju predrasude. Investitor uvijek pita za uvjete i za profit koji će ostvariti nakon ulaganja, te se u tom smislu nadam da ćemo od vas dobiti odgovore na sva pitanja koja budemo imali", kazao je Nabil Leilah.

Predsjedavajući Ajnadžić predstavio je planove razvoja ove lokalne zajednice, te projekte koji bi mogli biti interesantni za međunarodne investitore. Neki od projekata koji su prezentirani su rekonstrukcija stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu sa pratećim poslovnim objektima, podzemnom garažom i hotelskim kapacitetima, zatim izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa na Zlatištu sa žičarom, izgradnja poslovnih objekata sa podzemnim garažama na Marijin Dvoru u ulicama Franca Lehara i Kranjčevićeva, izgradnja sportsko-rekreativnog i kulturnog centra na prostoru Hastahane, izgradnja podzemno-nadzemne garaže na Ciglanama, izgradnja hotelskih kompleksa, podzemne garaže i bazena na Skenderiji, izgradnja Doma za stare u blizini Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

"Ova lokalna zajednica je otvorena za saradnju, a dogovorit ćemo principe na osnovu kojih možemo sarađivati. Mi imamo neke od projekata koji su spremni za međunarodni javni poziv i veoma smo zainteresirani da ovi projekti krenu sa investitorima iz inostranstva što prije. Mi ćemo učiniti sve da damo mogućnost za saradnju po pitanju investiranja a to planiramo ponuditi po principu javno-privatnog partnerstva ili koncesije, zavisno od toga šta investitori budu željeli. U okviru toga mi ćemo koristiti komparativnu prednost Privrednog savjeta koji funkcionira na nivou općine. Privredni savjet će početkom marta naredne godine pripremiti 'Investicijsku konferenciju' gdje će predstaviti projekte koji su spremni za investitore. Što se tiče dokumentacije, općinska administracija će preuzeti ugovornu obavezu da sve pripremi u određenom roku. Investitori nama trebaju, a investicije su dobrodošle u Općinu Centar i mi ćemo podrediti sve aktivnosti općinske administracije da to mora uraditi na vrijeme i u potpunosti u susret investitorima. Strani investitor se neće patiti sa općinskom administracijom", naglasio je Ajnadžić.

Nakon prezentacije projekata, zaključeno je da investitor razmotri mogućnosti ulaganja u neki od predstavljenih projekata te da u tom smislu općinskom načelniku uputi pismo namjere koje je polazna osnova za svaki vid daljnje saradnje.

APG je osnovana u Egiptu krajem šezdesetih, a aktivno je prisutna u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 1973. APG je vodeća multidisciplinarna firma koja je u potpunosti posvećena građevinarstvu te pruža sveobuhvatan paket usluga od master planiranja, arhitekture, dizajna enterijera i slično. Strateški smještena u regiji Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, APG djeluje kroz više od deset ureda u Dubaiju, Abu Dhabiju, Al-Ainu, Dohi, Rijadu, Kairu, Aleksandriji, Omanu, Sudanu, Libanu i Kataru, sa ukupnom radnom snagom od preko 500 inženjera.