Zbog glasanja o Kosovu
52

Nedeljko Elek zaprijetio zamjenici ambasadora BiH u Vijeću Evrope: Priredit ćemo joj topao doček

V. K.
Nedeljko Elek (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedeljko Elek (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Bosna i Hercegovina bila suzdržana u Vijeću Evrope povodom prijema Kosova u ovu organizaciju, brojni zvaničnici iz RS-a i Srbije i dalje komentiraju ovu odluku, a jedan od onih koji je šokirao svojim stavom bio i je Direktor preduzeća "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek.
Naime, on se na Twitter profilu osvrnuo na glasanje bosanskohercegovačkih predstavnika u ovoj instituciji, a naročito na zamjenicu ambasadora Tanju Milasinović-Martinović koja je i prisustvovala glasanju.

Komentirajući njen potez, Elek je u suštini pozvao na linč zamjenice ambasadora zbog njene odluke da ostane suzdržana na glasanju.

"Ovo je Tanja Milašinović-Martinović. Srpkinja koja je bila suzdržana na glasanju za prijem Kosova u Vijeće Evrope. Inače iz Prijedora", napisao je Elek.

Potom je naveo čak i njenu kućnu adresu.

"Siguran sam da ćemo joj prirediti topao doček kada se vrati", napisao je Elek uz fotografiju zamjenice.

Povodom glasanja Bosne i Hercegovine oglasio se i ambasador Ivan Orlić koji je rekao kako je zamjenica glasala po njegovim uputama.

"Moja zamjenica je glasala po mojim uputama, a na osnovu instrukcije Ministarstva vanjskih poslova BiH i podijeljenog mišljenja Predsjedništva BiH. Ja nisam antisrpski ambasador, a moja zamjenica još manje i sve što radimo radimo u interesu BiH uključujući i entitet Republiku Srpsku", rekao je Orlić.

Također, pojasnio je i zašto je Bosna i Hercegovina bila suzdržana na ovom glasanju.

"Radi interesa javnosti pojašnjavam, u BiH vanjsku politiku vodi isključivo Predsjedništvo BiH, a ministar i ministarstvo je izvršava. O nekim pitanjima Predsjedništvo odlučuje isključivo konsenzusom, sva tri člana. Ako ga nema, diplomate iz BiH nemaju stav, uzdržani su ili uopće ne glasaju. Diplomata je samo glasnik svoje zemlje", zaključio je Orlić.