Sramotno izlaganje u NSRS
491

Nečovječno, čak i od Dodika: Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Na današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a obratio se i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. Dodik se u prvom svom obraćanju fokusirao na "Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine".

Pri tome je Dodik iznio niz neutemeljenih i, slobodno se može reći, nečovječnih tvrdnji, replicirajući na izjave delegata u NSRS Ramiza Salkića koji je pozvao na "prihvaćanje presuda međunarodnih sudova".

"Mislimo da početna definicija genocida apsolutno nije ispunjena ni u dijelovima. O tome govore relevantni stručnjaci koji se bave time", naveo je Dodik.

Potom je Salkiću poručio da ne zna gdje je on bio 1991. godine, pa nastavio govoriti o Srebrenici, negirajući genocid i flagrantno manipulišući utvrđenim činjenicama.

"Svi koji su potraživani, presuđeni su. Da ste imalo objektivni i vi biste presudili svoje zločince. Srpski narod odbacuje sve bitange koje su počinili ratne zločine. Ali vi želite da presudite kompletno rukovodstvo vojno i političko Republike Srpske", poručio je Dodik.

Onda je nastavio licitirati brojem ubijenih Srebreničana, grubo negirajući međunarodno utvrđene činjenice i iznoseći brojne sporne stavove.

"Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici. Stradali su vojnici koji su se probijali, to je vojnički posao. Naravno, bilo je i civila koji su bili tu s njima pa su i oni stradali. Nesumnjivo, bilo je tu i zločina sa srpske strane. Ja sve one koji su počinili zločine odbacujem. Oni nama ne trebaju. Ali ono što vi radite jeste da želite da etiketirate kompletan jedan narod. To također odbacujem", dodao je Dodik.

Potom je ponovio tvrdnju da je "više Srba ubijeno u Sarajevu, nego Bošnjaka u Srebrenici".

"Ubijali ste nas po zatvorima, ali, ne pristajemo na propagandu. Priča o Aliji Izetbegoviću i Clintonu još nije ispričana, ali ima vremena", zaključio je Dodik.

Potom je nastavio pričati o stradanjima Srba u Drugom svjetskom ratu, a u jednom trenutku je brutalno uvrijedio Bošnjake rekavši da su svi bili u ustašama.

"Vi nemate nijedno stratište iz Drugog svjetskog rata jer ste vi ti koji su ubijali. Vaše najveće stratište je u Blajburgu, tako je i vaš imam rekao jednom prilikom, da je tu 50.000 Bošnjaka ostavilo kosti", skandalozno je zaključio Dodik.