Sulejman Tihić o imenovanjima
0

"Ne pristajemo na ucjene i nema trgovine"

FENA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto blokira imenovanje novog federalnog ministra prostornog uređenja Harisa Kafedžića i na taj način krši Ustav i Zakon o Vladi Federacije BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, nakon sastanka nosilaca izvršnih funkcija iz reda SDA.

"Nema nikakve trgovine. Mi nećemo pristati na bilo kakve ucjene. Imenovanje ministra prostornog uređenja je dio istog paketa u kojem je imenovana i Borjana Krišto. Ako ćemo raspakovati cijeli paket, u redu. Mogu oni da traže šta hoće, prošlo je vrijeme kad su oni nas ucjenjivali", poručio je on.

Tihić je naveo da je Vlada FBiH donijela odluku u skladu sa zakonom i da SDA neće pristati ni na kakve ucjene "makar Vlada bila bez ministra do kraja mandata".

"Ali ćemo onda sigurno postaviti pitanje odgovornosti predsjednice Federacije", rekao je.

Tihić je naglasio da SDA nije pristala na ucjene kada je bio u pitanju izbor novog ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, pa neće ni u ovom slučaju.

Smatra da su jučerašnje informacije u medijima da će Savez nezavisnih socijaldemokrata ponovo blokirati imenovanje Ahmetovića špekulacije, jer niko od zvaničnika SNSD-a ili HDZ-a nije tako nešto uputio prema Stranci demokratske akcije, a Dodik mu ju u razgovorima rekao da će ovo imenovanje biti deblokirano.

Zato vjeruje da će sutra biti završen izbor ministra sigurnosti, koji je ujedno i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Pred federalnim institucijama je i zadatak da izvrše određene reforme da bi se oslobodila tranša kredita Međunarodnog monetarnog fonda.

Generalno politika SDA kada je u pitanju socijalna i boračka zaštita jeste da se opravdani zahtjevi boračke i socijalne populacije usklade s realnim mogućnostima i da u tom pravcu u pregovorima s MMF-om pokušaju dobiti što je moguće bolja rješenja da bi se izbjegli socijalni nemirni, kaže Tihić.

"Između ostalog, to je politika utvrđivanja imovinskog cenzusa, politika revizije primanja, jer vidimo da je tu bilo i zloupotreba. Međutim, to je jedan proces koji traži vrijeme. Ne može preko noći. Ali to jeste naše opredjeljenje", poručio je.

Imajući u vidu složenost odlučivanja u BiH, ocijenio je da je teško da se do kraja januara, kada se sastaje Izvršni odbor MMF-a, usvoje svi potrebni zakoni, ali je veoma važno da se ide u tom pravcu.

"To će u MMF-u prepoznati i bez obzira na to što nećemo završiti sve procedure mislim da će nam odobriti drugu tranšu", rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.