Kampanja "Glasaću za Srebrenicu"
0

"Ne kandidujte Srebreničane na lokalnim izborima u Federaciji BiH"

Klix.ba
Srebrenica
Srebrenica
Na sastanku Štaba kampanje "Glasaću za Srebrenicu" sa predstavnicima trinaest udruženja preživjelih žrtava genocida, održanom u Potočarima, usvojen je zajednički stav da se od rukovodstava SDP, SDA, SBB, SBiH i drugih stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH zahtijeva da na predstojećim lokalnim izborima u Federaciji za vijećnike i načenike ne kandidiraju građane porijeklom iz Srebrenice.

"Građanska inicijativa 'Glasaću za Srebrenicu' stoga, u ime svih preživjelih, poziva sve stranke, koje ne poriču genocid, da na narednim lokalnim izborima za vijećnike i načelnike ne kandiduju Srebreničane i na taj način osiguraju da nijedan glas iz Srebrenice ne bude protraćen na narednim lokalnim izborima. Sigurni smo da će rukovodstva četiri stranke (SDP, SDA, SBB i SBiH), u skladu sa do sada iskazanom podrškom kampanji registracije birača u Srebrenici, i ovaj put pokazati jedinstvo na koje su se obavezali na sastanku sa udruženjima preživjelih, održanom četvrtog maja ove godine u Potočarima", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da se njihovi aktivisti u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu svakodnevno susreću sa opstrukcijama onih građana Srebrenice i Podrinja, koji vode svoje lične kampanje za predstojeće lokalne izbore u Federaciji BiH, i na taj način podrivaju kampanju registracije u Srebrenici i borbu protiv poricanja genocida, koja je temeljni motiv kampanje.

"Uvjereni smo da Kandidati za načelnike i vijećnike, koji razuvjeravaju Srebreničane, ali i sve one koji su rat i genocid preživjeli u Srebrenici, da ne glasaju za Srebrenicu, to rade mimo jasno iskazane podrške kampanji registracije birača u Srebrenici rukovodstava njihovih političkih partija.

Stoga, još jednom, u ime onih koji počivaju u mezarju u Potočarima i za čiji mir i dostojanstvo se borimo, zahtijevamo od lidera političkih stranaka iz FBiH, da za vijećnike i načelnike na lokalnim izborima 2012. godine ne kandiduju građane porijeklom iz Srebrenice i da svom članstvu i stranačkim funkcionerima, porijeklom iz Srebrenice i Podrinja, nalože da se aktivno uključe u kampanju registracije birača u Srebrenici, te se registruju i glasaju u Srebrenici na lokalnim izborima", poručili su iz kampanje "Glasaću za Srebrenicu".