Udruženje "Prijatelji životinja"
0

Ne iskorištavajte životinje za eksperimente

FENA
Povodom Svjetskog dana laboratorijskih životinja, aktivisti udruženja "Prijatelji životinja" najavili su za 24. april performans na jednom od centralnih gradskih trgova u Sarajevu kojim žele poručiti ljudima širom svijeta da ne iskorištavaju životinje za pokuse.

"Stigli vanzemaljci u Sarajevo" naziv je te manifestacije u čijem će toku članovi udruženja dijeliti edukativne letke i informirati građane o alternativama koje mogu poslužiti umjesto eksperimenata na životinjama.

"Sarajevski aktivisti će pažnju skrenuti performansom kojim dočarava život u laboratoriju, s porukom: Šta bi se dogodilo kada bi vanzemaljci došli na zemlju? Molili bismo ih za milost? Strpali bi nas u kaveze i na nama vršili pokuse?", saopćeno je.

Mnogi ljudi zbog nedovoljne educiranosti te velike finansijske moći i marketinške manipulacije farmaceutske, kozmetičke i drugih industrija, koje provode pokuse na životinjama, smatraju da su pokusi na životinjama nužni.

Međutim, ne samo da su etički neprihvatljivi i potpuno nepotrebni, već i naučno nepouzdani, a postoje mnogo bolja alternativna rješenja, navode aktivisti udruženja "Prijatelji životinja".

Alternative testiranju na životinjama djelotvorne su i pouzdane, kako za kozmetiku i proizvode za domaćinstvo, tako i za medicinska istraživanja.

U većini slučajeva ispitivanja tim drugim metodama kraće traju, koštaju svega djelić onoga sto se troši na eksperimente sa životinjama i nisu ovisna o specifičnostima vrste koje otežavaju ili onemogućavaju primjenu na drugu vrstu, saopćeno je iz Udruženja "Prijatelji životinja" koje će Svjetski dan laboratorijskih životinja obilježiti skupa sa stotinama organizacija širom svijeta.