BiH
132

NB o otpadu u Drvaru i Bosanskom Grahovu: Uvoze ga srbijanski kamioni preko granice sa Hrvatskom

B. R.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Odlaganje otpada iz Italije u Drvaru i Bosanskom Grahovu komentarisali su iz Nezavisnog bloka. Između ostalog, zastupnik ove stranke u Skupštini USK Nisvet Jusić tvrdi da se srbijanskim kamionima ovaj otpad uvozi preko granice sa Hrvatskom.
Kantonalni odbor Nezavisnog bloka u USK traži, kako je saopćeno, strožiji nadzor granice sa Hrvatskom i ozbiljniju kontrolu izdavanja, te reviziju okolinskih dozvola u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tvrde da postoji veza između sumnjivih investitora koji Bosnu i Hercegovinu, kako je navedeno, vide kao pogodnu i jeftinu zonu za zbrinjavanje otpada koji nije poželjan u Evropskoj uniji. Istakli su da im na ruku ide kooperativnost i koruptivnost državnih vlasti za koje smatraju da nemaju osjećaj odgovornosti prema zdravom okolišu i generacijama koje ga trebaju naslijediti.

"Srbijanski kamioni dovoze italijanski otpad u Bosnu i Hercegovinu preko njene granice sa Hrvatskom. Dešava se međunarodni kriminali sa čijim ćemo posljedicama mi ovdje morati živjeti, a očigledno je da taj međunarodni kriminal ima domaće saučesnike čiji bi posao morao biti briga o građanima Bosne i Hercegovine i njihovoj životnoj sredini", izjavio je  Nisvet Jusić, zastupnik Nezavisnog bloka u Skupštini USK.

Ocijenili su da izostanak reakcije države na, kako su naglasili, na brojne slučajeve ugrožavanja okoliša, a kao najpoznatiji primjer toga izdvojili su izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ohrabruje sve one koji Bosnu i Hercegovinu vide kao državu čiju prirodu nema ko da brani.

"Na primjeru Trgovske gore i borbe za zatvaranje deponije smeća na nacionalnom spomeniku Badanj kod Stoca, Nezavisni blok pokazuje da mu je cilj razvijanje ekološki održivog društva i socijalne pravde, gdje naši građani i prirodna bogatstva neće služiti kao deponija lošim politikama i privatnim kriminalnim interesima", saopćili su iz Nezavisnog bloka.